Belföld

Orbán Viktor: “Ez így nem fog menni!”

A SZEGEDma című lap által közreadott interjú szerint a kormányfő vicces dolognak nevezte, hogy miközben ők az ország megújításáért dolgoznak már hosszú évek óta, a Fidesz szegedi szervezete nem mutatta a megújulás jeleit. Orbán Viktor jelezte, „a politikának a lényege nem a hatalom, a döntéshozás és a pénzek osztogatása”, hanem a közösség építése. A politika célja, hogy az emberek úgy érezzék, ők is be tudnak kapcsolódni az ország ügyeinek az intézésébe. Az ország legtöbb városa ilyen, de a Fidesznek Szegeden valahogy ez nem sikerült. „Valahogy a lakótelepi világba az elmúlt évek során nem vagy csak szerény mértékig” jutottak el. (Tegnap a kormányfőnek sikerült. Videó itt!)

A jó civil

Ezért kerestek most kívülről olyan embert (Kothencz Jánost – a szerk.), aki civilszervezetekben dolgozik, rengeteg kapcsolata van és változást akar Szegeden. Ez nemcsak azt jelenti, hogy Botka László polgármester úr távozzon, de azt is jelenti, hogy a Fidesz is csinálja másképp. Orbán biztos benne, hogy ő „föl tudja bontani azokat a kapcsolatrendszereket, amelyek korábban létrejöttek a városban, és melyek lefojtják ennek a városnak az energiáit, aminek a Fidesz is a részese”. Ha ezt sikerül, akkor van remény arra, hogy Szeged végre meglóduljon. „Szeged olyan négyesfogat, amelyet mindenki sarkantyúzna, mindenki nógatná, hogy induljon már meg, de vagy a fék van befogódva vagy a kerék nem stimmel, tehát valahogy azt az óriási lehetőséget, ami ebben a városban van, nem tudják az emberek javára kiaknázni, illetve az ő javukra fordítani. Ezért kellene ezt a féket levenni a városról, aztán hadd repüljön!”

A kormányfő szerint az elmúlt időben ők rengeteget tettek a lakótelepen élőkért. „Van, ahol ez látszik, van, ahol nem.” A fővárosban, a XV. kerületben, Óbudán talán inkább látszik, itt Szegeden kevésbé. Ő azt várja Kothencz Jánostól, „hogy a lakótelepen élő szegedieket – akik messzebb a belvárostól, nem a hagyományos közép- vagy felső polgári réteghez tartoznak, hanem inkább alsó középosztálybeli vagy még lejjebb lévő” embereket kapcsolja be a politika vérkeringésébe.

Szeged immunis a rezsicsökkentésre 

Orbán Viktort zavarja, hogy miközben próbálja a rezsicsökkentéssel a lakótelepi embereket jobb helyzetbe hozni, azt hallotta Szegeden, hogy a közös költségek emelkedtek, a rezsi összességében nem csökkent. „Amit a kormány adott az embereknek, azt a közös költségek megemelésével elvette tőlük a város. Ez nem szerencsés dolog, hiszen arra volna szükség, hogy az emberek azt érezzék, hogy a város és a kormány egymással összefogva azért dolgozik, hogy a lakótelepeken élő emberek mindennapi létfenntartási költségei kisebbek legyenek, és közben korszerűsítsük azokat a lakásokat, amikben élnek.” Legkésőbb január elején megjelennek hőszigetelési, lakótelep-felújítási programok, jövő évtől jelentős forrást biztosítanak a megyei jogú városoknak, megyei közgyűléseknek, amelyek fölött ők rendelkeznek. Lesz egy központi ellenőrzés, de ők döntik el, hogy az adott megyében és megyei jogú városban melyek lennének azok a fejlesztések, amelyek leginkább szolgálnák az ott élők életét. A kormány nagyon sok pénzt fordít arra, hogy kevesebb energiát használjanak fel a lakások is, de a cégek is, tehát lesznek energiatakarékossági programok a vállalkozások számára is.

Jöjjön a pártok feletti együttműködés!

Orbán Viktor szerint a kormány eddig is sokat tett Szegedért. Átvállalt vagy 25 milliárd forintnyi adósságot, fejlesztési támogatásként körülbelül 210 milliárd forintot odavitt. Ez összesen 235 milliárd. Sajnálja, hogy a lakótelepen nem látszik a nyoma, ennyi pénzből egy várost radikálisan meg lehet újítani. A kormányfő ugyanakkor nyilvánvalóvá tette, hogy a jövőben „azokhoz a városokhoz mennek majd pénzek – hiszen a fejlesztési forrásokat nem az unió küldi a városokhoz, hanem a magyar kormány! –, ahol van együttműködési készség. Ő fair együttműködésre gondol, igazi, őszinte együttműködésre. Sohasem bántotta egyetlen szóval sem Szegedet, sem a vezetőjét, de elvárja, hogy ne egymást fúrják. Ne „azon járjon az esze egyetlenegy városvezetőnek sem, hogy miként tudjon a kormány alá tenni”. A kormány sem azon gondolkodik, miként tud kiszúrni a szegedi polgármesterrel. A kormányfő „pártok fölött álló, az emberek érdekében megvalósuló őszinte együttműködést sürget, ahol ez nincs, oda nem tudnak forrást adni, mert nincs garantálva, hogy azt az emberek érdekében fogják felhasználni. A források egyébként a magyar kormánytól érkeznek, mert ezek ugyan európai uniós támogatások, de a magyar kormány, illetve a magyar kormány által futtatott és felügyelt programok szerint fogjuk szétosztani őket.

Ez így nem fog menni!

A kormányfő szerint úgy nem jut előre az ország, hogy „egyik nap lefasisztázzuk a magyar kormányt, mindenfajta ronda dolgokat mondunk róla, elszaladunk följelenteni mindenfajta helyekre Európában, és azt is követeljük, hogy vegyenek el az országtól pénzt, aztán másnap meg jövünk Budapestre a kormányhoz, hogy szeretnénk ezt is meg azt is. Ez így nem fog menni!”. Szeged szempontjából szerinte az október 12-i választásnak talán még nagyobb a tétje, mint az ország legtöbb helyén. Úgy gondolja, Szeged a lefojtott energiák városa. Gyönyörű helyen van, óriási lehetőségekkel rendelkezik. „Húzó városnak kellene lennie, ehhez képest a város keveset adott hozzá a magyar gazdaság növekedéséhez”, szerinte nem aknázza ki az itt élők javára városban rejlő esélyeket. Ő a szegedi emberekkel közösen oldaná ki a féket, hogy a város gyorsabb fejlődhessen. Szeged politikájának nem a látványokról, hanem a szegediek valóságos életéről kell szólnia. „A valóságos élet pedig ott van az 50, 60 és 70 négyzetméteres panellakásokban, és az ott élő emberekkel törődni kell, az ő közösségé szervezésük fontos dolog. Ehhez nemcsak pénzre van szükség – kétségkívül arra is –, hanem odafigyelésre, érzékenységre és szeretetre” – mondta Orbán Viktor. Az interjút a Telin TV szombatig még négyszer megismétli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik