Belföld

500 milliós piacot kínáltak Szijjártónak

Magyarország afrikai jelenlétének erősítését hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, miután megbeszélést folytatott Thomas Kwesi Quartey ghánai külügyminiszter-helyettessel.

Szijjártó Péter elmondta: Afrika folyamatosan erősödik, nagy léptékű infrastrukturális fejlesztések kezdődtek, európai és amerikai vállalatok egyre több beruházást hajtanak végre a kontinensen, és ebben a versenyben Magyarország sem akar lemaradni.

Magyarország afrikai jelenlétének erősítése összhangban van az új típusú magyar külpolitika célkitűzésével, vagyis hogy az eddiginél nagyobb figyelmet kell fordítani a világ azon térségeire, amelyek gyorsan fejlődnek – hangsúlyozta, a Ghánával való együttműködés fő területei között pedig a mezőgazdaságot, az élelmiszeripart, a gyógyszeripart, az orvosi műszerek exportját és az IT-szolgáltatásokat említette a tárcavezető. Megjegyezte azt is, hogy Magyarország tíz ghánai ösztöndíjas hallgatót fogad majd.

„Az egyik legjobban műkődő demokrácia”

 “A Ghánával való együttműködésünk erősítésétől azt várjuk, hogy Magyarország is profitálni fog külgazdasági oldalon az afrikai kontinens jelentős erősödéséből” – mondta Szijjártó Péter. Kiemelte egyúttal, hogy Ghána az egyik legjobban működő demokrácia Afrikában.

Emlékeztetett, annak érdekében, hogy minél több magyar vállalat kapjon lehetőséget a ghánai piacon, Magyarország kereskedőházat nyitott a ghánai fővárosban, Accrában. A miniszter végül kitért az Ebola-járványra is, jelezve, hogy Ghána fontos szerepet játszik az Ebola elleni küzdelemben, hiszen ott van a járvány elleni ENSZ-misszió központja.

A ghánai külügyminiszter-helyettes közölte, a megbeszélésen téma volt többek között a gazdasági együttműködés, az internetes biztonság és az oktatás. A tervek között említette egy tudományos és gazdasági együttműködési bizottság felállítását, valamint vízummegállapodás megkötését a két ország között.

500 milliós piac 

Thomas Kwesi Quartey beszédében hangsúlyozta, hogy a magyar-ghánai kapcsolatok hosszú időre nyúlnak vissza, hiszen sok ghánai diák tanult Magyarországon. Elmondta, hogy országa a tudományos fejlődés központjává szeretne válni Nyugat-Afrikában, amiben a magyar műszaki szaktudás nagy segítséget jelenthet nekik.

“Ghánát egy központként ajánljuk önöknek, egy olyan régióba való belépési útvonal első államosaként, ahol 500 millió embert tudnak elérni” – közölte a nyugat-afrikai állam külügyminiszter-helyettese, aki reméli, hogy ghánai feldolgozott termékek is sikeresen eljuthatnak az európai piacra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik