Belföld

Három jobbikos is kipöröghet a parlamentből

Az országgyűlési mandátum immár összeférhetetlen a polgármesteri poszttal, s a helyi képviselőséggel. Mégis tizennyolc honatya próbálkozik jövő vasárnap. Nézzük, kik ők.

Tizennyolc jelenlegi országgyűlési képviselő is indul a jövő vasárnapi önkormányzati választáson. Ám mivel a honatyai poszt immár összeférhetetlen a települési képviselői, polgármesteri, valamint a megyei közgyűlési mandátummal, így amennyiben mandátumot szereznek egy hét múlva, dönteniük kell, melyik titulust tartják meg.

Tíz érintett parlamenti képviselő országos listáról szerzett mandátumot áprilisban, nyolc pedig egyéni választókerületből jutott a t. Házba.

Ketten két tisztségért is indulnak: a jobbikos Ander Balázs a Somogy megyei Barcs polgármesteri posztjáért és a Somogy megyei közgyűlési tagságért száll harcba, párttársa, Zsiga-Kárpát Dániel pedig polgármesterjelöltként indul Óbudán, és egyben pártja fővárosi kompenzációs listáján is szerepel.


Z. Kárpát Dániel
fotó: MTI

Ha valaki nem emlékezne: a Fővárosi Közgyűlésnek a főpolgármesteren és a 23 polgármesteren kívül 9 olyan tagja is lesz, aki a vesztes polgármesterjelöltekre leadott szavazatok arányában, kompenzációs listáról szereznek mandátumot.

Kubatov nem a Ferencvárosban

Polgármesteri tisztségért összesen öten indulnak: a már említett két jobbikoson kívül még két jobbikos, Kepli Lajos Balatonalmádiban és Mirkóczki Ádám Egerben, valamint a szocialista Botka László Szegeden.

Az LMP-s Sallai Róbert áprilisban a párt országos listájáról szerzett mandátumot, most Szolnok egyik egyéni választókerületében indul jelöltként.

Két honatya települési kompenzációs listát erősít: a fideszes Kubatov Gábor Pesterzsébeten, a szintén fideszes Varga József Ferencvárosban (fordítva se lenne rossz). Mindketten pártjuk kompenzációs listájának utolsó helyén szerepelnek, vagyis vélhetően nem jutnak helyi mandátumhoz, szerepeltetésük „marketingfogás”.


Kubatov Gábor
fotó: MTI

Megint egy kis háttérinfó: a tízezer lakosnál nagyobb településeken a képviselőtestület tagjait vegyes választási rendszerben, egyéni választókerületben és kompenzációs listán választják meg, a kompenzációs listáról a vesztes jelöltekre leadott töredékszavazatok arányában juthatnak mandátumhoz a jelölőszervezetek.

Marketing, marketing, marketing

A megyei közgyűlési tagságért három országos listán mandátumot szerző képviselő indul: Ander Balázson kívül Magyar Zoltán (Jobbik) Győr-Moson-Sopron megyében, Kulcsár Gergely (Jobbik) Hajdú-Bihar megyében szerepel pártja listáján. Ander Balázs a lista második helyén szerepel, szinte biztos befutóként, Magyar Zoltán és Kulcsár Gergely azonban utolsó, így ők várhatóan nem szereznek közgyűlési mandátumot.

A nyolc, egyéni mandátummal országgyűlési képviselőből hárman települési kompenzációs listán szerepelnek: Kiss László (MSZP) Óbudán indul, Csizi Péter (Fidesz) és Hoppál Péter (Fidesz) a párt pécsi listáján, valamennyien utolsó helyen – marketing. Öten megyei listán mutatkoznak: Kara Ákos (Fidesz), Firtl Mátyás (KDNP) és Nagy István (Fidesz) Győr-Moson-Sopron megyében, Hargitai János (KDNP) és Tiffán Zsolt (Fidesz) Baranya megyében, valamennyien a listák második felében – dettó marketing.

Farkas – merre?

Ugyan nem országgyűlési képviselő, de a parlament tagja Farkas Flórián, aki áprilisban a roma nemzetiség szószólójaként lett az Országgyűlés tagja, és aki ugyancsak indul az önkormányzati választáson, a Lungo Drom Országos Cigány érdekvédelmi és Polgári Szövetség országos listáját vezeti. Mivel az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény szerint szószóló nem lehet nemzetiségi önkormányzat elnöke vagy tagja, így amennyiben Farkas Flórián mandátumot szerez a roma nemzetiség országos listájáról, neki is döntenie kell, melyik posztot tartja meg.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik