Belföld

Nézőpont: A Jobbik lett szeptember nagy vesztese

Az önkormányzati választás előtt csökkent a pártválasztók aránya, aminek elsősorban a Jobbik és az MSZP a kárvallottja – derül ki a Nézőpont Intézet szeptember 22. és 26. között végzett 1000 fős telefonos országos reprezentatív kutatásából. A Fidesz-KDNP magabiztosan vezeti a pártversenyt. Az összes megkérdezett 34 százaléka szimpatizál a kormánypártokkal.  Ez azt is jelenti, hogy a nyári alacsonyabb támogatottság után stabilizálódott a támogatottságuk.

A baloldali pártok közül az MSZP és a DK 6-6 százalékon áll, az Együtt-PM 3 százalékon, így újra nyílttá válik a legerősebb baloldali párt címéért folytatott küzdelem. Az LMP 4 százaléknyi szimpatizánssal rendelkezik. A Jobbik az áprilisi választási hajrára elérte a 15 százalékos támogatottságot a teljes népesség körében, amit azóta stabilan megtartott, ez szeptemberre visszaesett 11 százalékra, ami szignifikáns 4 százalékos csökkenés a korábbi mérésekhez képest.

A kormánypárt a potenciális szavazók között is nagy előnnyel vezet, 45 százaléknyi támogatóval. Ezen a bázison is a Jobbik a második 20 százaléknyi szimpatizánssal, de a radikális párt e csoportban is jelentősen visszaesett (6 százalékos csökkenés). Az MSZP és a DK a potenciális szavazók között ugyanakkora 12-12 százalékos támogatottsággal bír. Az LMP 6, az Együtt-PM pedig 5 százaléknyi potenciális szavazatra számíthatna.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik