Belföld

Lemondáshoz vezetett a gólyatábori erőszak

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem két karának HŐK-vezetői buktak bele az egyetem táboraiban történt erőszakos bűncselekményekbe.

A (ELTE) Tanító- és Óvóképző Kar hallgatói önkormányzatának (HÖK) elnöke pénteken lemondott, és “visszahívta elnökségének tagjait”, az Állam- és Jogtudományi Kar hallgatói önkormányzatának elnöksége pedig benyújtotta lemondását.

Helyreállítanák a bizalmat

A Tanító- és Óvóképző Karának hallgatói önkormányzata “a rendezvényszervezésben alkalmazott azonnali intézkedés mellett az érdekképviselet hitelességének helyreállítása és morális megítélése érdekében” levonta a személyi konzekvenciákat, ennek értelmében a kari HÖK elnöke pénteken lemondott, “visszahívta elnökségének tagjait”, és tisztújítást kezdeményezett – közölte Zaránd Péter, az ELTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának elnöke.

Az Állam- és Jogtudományi Kar vezetése a 2013-as “megrázó” esetről pénteken vizsgálatot folytatott le. A kari HÖK jelenlegi elnöksége a vizsgálat eredményétől függetlenül – mint írták, “a bizalom helyreállításának érdekében” benyújtotta lemondását. Személyes érintettségüket – ígéretük szerint – egy külön közleményben fogják tisztázni.

Az Index szerdán számolt be egy fővárosi jogi kar gólyatáborában 2013-ban elkövetett, és eddig jogi következmények nélkül maradt nemi erőszakról.

Az ELTE EHÖK közleményében azt írták: megkövetnek minden, az elmúlt évek gólyatáboraiban “sérelmet elszenvedő” ELTE-hallgatót, együttérzésüket fejezik ki velük és szeretteikkel. Nyíltan elhatárolódnak minden olyan hallgatótól, különösen volt vagy jelenlegi hallgatói önkormányzati képviselőtől, illetve tisztségviselőtől, aki egy “ehhez fogható aberrált cselekvésben” részt vett, azt elhallgatta, eltussolásában közreműködött.

A vizsgálatok még folynak

Körösparti Péter, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke az MTI birtokába került, Zaránd Péterhez intézett, ugyancsak pénteki levelében azonnali hatállyal lemondásra szólított fel minden olyan ELTE kari hallgatói tisztségviselőt, aki a gólyatáborokban történt erőszakos bűncselekmények idején hivatalban volt, a szervezéshez bármilyen köze lehetett.

Az ELTE jogi karának dékánja a nap folyamán azt közölte az MTI-vel, hogy feljelentést tett a tavalyi kari gólyatáborban történtekkel kapcsolatban szexuális erőszak és kábítószer-birtoklás bűntettének gyanúja miatt. Király Miklós a jövőben nem járul hozzá gólyatábor szervezéséhez, és fegyelmi eljárást kezdeményezett a hallgatói önkormányzat érintett vezetői ellen.
Az ELTE rektora szeptember közepén kari szinten már fegyelmi eljárásokat indított az intézmény két idei gólyatáborában történtek miatt, több esetben a legsúlyosabb büntetés, azaz a hallgatói jogviszony megszűnése sem kizárt. Ezek az eljárások még tartanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik