Belföld

Mégsem bűnösök a magánnyugdíjpénztárak

Bár a kötelező magánnyugdíjpénztári rendszer eltörlését és a nyugdíjvagyon államosítását visszaélésekkel is indokolták, megszüntették a pénztárak ellen indított összes nyomozást – írja csütörtöki számában a Magyar Nemzet.

2012 végén a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) feljelentése alapján indult nyomozás három magánnyugdíjpénztárral szemben. Az Aegon Magyarország Önkéntes Magánnyugdíjpénztár ellen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja merült fel, a feljelentés szerint ötmilliárd forinttal olcsóbb lett volna, ha a magánkassza 2008 és 2010 között az átlagos piaci díjért alkalmaz vagyonkezelőt, de pályáztatás helyett inkább cégcsoporton belüli, saját vagyonkezelőt alkalmaztak. A Nemzeti Nyomozó Iroda végül bűncselekmény és bizonyítottság hiányában megszüntette a nyomozást, a Kehi panaszát pedig az ügyészség elutasította.

Az Erste Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár és az AXA Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár működésével összefüggésben is jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények gyanúja miatt indult eljárás. Ezeket szintén megszüntették bűncselekmény és bizonyítottság hiánya miatt. A Kehi ezeknél a pénztáraknál ötvenmillió forintban jelölte meg a kár értékét.

A Kehi feljelentése alapján ingatlanügyletek miatt nyomoznak még magánnyugdíjpénztárak ellen, már csak ezek esetében van esély arra, hogy a kasszákat érintő „kormányzati elszámoltatás” eredményt tudjon felmutatni – írja a Magyar Nemzet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik