Belföld

Norvég alapok: másokat okol a Kehi a csúszásért

Az ellenőrzöttek egy részének az ellenőrzést akadályozó, jogszabálysértő magatartása miatt a norvég kifizetések vizsgálatáról készülő jelentés október közepére várható - közölte a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) szerdán az MTI-vel.

A hivatal közleményében emlékeztet: a támogatások elosztását végző konzorcium tagjai, valamint egyes támogatásban részesült kedvezményezettek a Norvég Civil Támogatási Alapot érintő ellenőrzés keretében kért adatokat egyáltalán nem, vagy csak jelentős késéssel, illetve ellenőrzésre alkalmatlan módon adták át.

Kedden kellett volna befejezni

A Népszabadság szerdán arról írt, hogy információi szerint a Kehi meghosszabbította a Norvég Civil Támogatási Alap ügyében indított vizsgálatot. A lap úgy tudja, hogy az eredetileg szabott terminust bő két héttel tervezi túllépni a hivatal, így szeptember 30. helyett október 15. lesz az új határidő.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára május 21-én közölte az MTI-vel, felkérik a Kehit a Norvég Alap felhasználásának teljes körű vizsgálatára, hogy tisztázzák, az elmúlt hetekben felmerült magyar kormányzati gyanú megáll-e, miszerint az alap hazai felhasználásakor áttételesen politikai szervezeteket, vagy hozzájuk szorosan kötődő civilszervezeteket támogattak. A helyettes államtitkár akkor azt mondta, a teljes körű vizsgálat várhatóan 3 hónapot vesz igénybe.

A Norvég alapok pályázatainak lebonyolítását mások mellett az Ökotárs Alapítvány végzi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik