Belföld

Müller Péter ilyet még soha

Az író már nemcsak nőt akar a politikába, hanem - a csütörtökön megjelenő Heti Válasz címlapjának tanúsága szerint - lelket is.

Az interjú beharangozója szerint Müller Péter most először beszél politikáról, saját „jobboldaliságáról”. Az író a minap azért állt ki egy kampányvideóban Zugló fideszes polgármesterjelöltje mellett, mert 1936 óta Zuglóban él, ott a fészke. „És ha van ember, akiről hiszem, hogy tisztességes, és azt látom, hogy lelkét is kiteszi a kerületért, akkor, ha felkérnek rá, szívesen mondok pár szót az érdekében. Főleg, hogy ellenében kívülről, ejtőernyővel akarnak idepottyantani valakit, aki nem ismerheti úgy ennek a településnek a természetét, mint aki itt él” – magyarázza.

Müller Péter azonban nem igazán foglalkozik a politikával, élete magasabb szférákban zajlik, mint mondja, az ő országa nem e világból való. Közéleti véleményét is magasabb szempontok alapján fogalmazza meg. „A materializmus azt mondja: ahhoz, hogy más legyen az életem, meg kell változtatni a feleségemet, a családomat, a társadalmat. (…) Így működött a kommunizmus, a fasizmus, de így működik a demokrácia is – holott a nagy változások mind belülről fakadnak” – vallja.

Az írót sokan a – giccses, közhelyes mondatairól ismert – Paulo Coelhóhoz hasonlítják, de ő inkább olyan értelemben tekinti magát ezoterikusnak, mint József Attila, Weöres Sándor, Hamvas Béla, Vörösmarty és Ady. A brazil szerző helyett inkább velük érez rokonságot. Müller Péter a Heti Válasznak ironikusan azt is elárulja, miért ő az utolsó jobboldaliak egyike.

Fotó: MTVA/Ih Zsolt

A József Attila-díjas író heti útravalójában azért ezúttal is volt egy kis „coelhós” beütés, amikor a Life.hu-n arról értekezett, miként lesz minden kicsiből nagy, még az emlékeknél, álmoknál is. „A legelső pillanat: kicsi. Jelentéktelen. A sors észrevétlenül indítja el a nagy dolgokat. (…) Testi léted legnagyobb eseménye az volt, amikor sok millió ondósejtből éppen az az egyetlen picike találta meg anyád petesejtjét, amiből lettél, s amiért most ezt a szöveget olvashatod.” Szerinte a jelenen sohase szabad túllépni. „Figyelj a jelenre! Figyelj magadra! Figyelj másokra! A nagy dolgok észrevétlenül lépnek az életedbe! Ne várd a csodát, ha nem úgy élsz, hogy minden pillanatodban a csoda lehetősége rejlik”.

Korábban Müller Péter azt jósolta, hogy jön a nőuralom, a több ezer éves patriarchális társadalom véget ér. Leereszkedve a mindennapok gondjaihoz a Hír24 tévéműsorában arról beszélt, hogy nyolcmillió munkahely szűnt meg a válság óta, de csak két és fél millió nőt bocsátottak el, a többiek férfiak.Születőben a nők lelkében elfojtott igazi és örök Én-élmény. “Az emberiség történetének legnagyobb fordulatát éljük. A férfilélek katarzisát és a női lélek önmagára ébredését.(…) Nő vezeti a rendkívüli befolyású Németországot… jönnek fel a nők, és hatalmas, korszakos fordulatot hoznak.” Müller Péter szerint “a férfi már nem igazán férfi, elvesztette önmagát, a nőknek viszont egy órási belső öntudatosodási folyamata zajlik, ami nem azonos azzal, hogy átveszik a férfiszerepeket.” Az író szerint az átalakulás nem lesz gyors, mivel “a férfivilág meg van győződve róla, hogy felsőbbrendűsége örök érvényű, adott dolog – és nem könnyen mond le róla”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik