Belföld

Bokros vagy Falus: nem oszt, nem szoroz

Falus Ferenc, az Együtt-PM főpolgármester-jelöltje, akit az MSZP és a Demokratikus Koalíció (DK) is támogatott, hétfőn jelentette be visszalépését. A DK és az Együtt Bokros Lajos, a Modern Magyarország Mozgalom jelöltje mögé állt be, őt a PM nem támogatja, míg az MSZP nem tudott egységes álláspontot kialakítani.

Egymással vannak elfoglalva

László Róbert, a Political Capital (PC) választási szakértője szerint a főpolgármester-választás kimenetelét érdemben nem befolyásolja, hogy kettővel csökkent a jelöltek száma, ugyanis továbbra is Tarlós István a favorit. Az egymásban sem bízó MSZP, DK, Együtt és PM már jó ideje csak egy szűk szavazótábor felosztásán verseng, a nem elkötelezett választókat pedig inkább csak taszítaniuk sikerült – fogalmazott a PC munkatársa.

Bár bizonyosan vannak választók, akik szemében Bokros Lajos hiteles politikai szereplő, a visszalépések után pedig reális esélyt is látnak a győzelmére, ennél sokkal több olyan elégedetlen választó lehet, akit távol tarthat a választástól az, hogy az ellenzéki pártok az utolsó két hétben is csak egymással vannak elfoglalva.

Feltették a kezüket

Szomszéd Orsolya, a Nézőpont Intézet elemzője úgy látja, a baloldal láthatóan feladta a főpolgármester-jelölti versenyt. Kiemelte, hogy Bokros Lajos támogatása korántsem egységes, tudatos stratégia része, sokkal inkább kármentés. Ezzel ugyanis elmarad a megméretés, elkerülhető az esetleges kínos harmadik hely megszerzése a baloldalnak – fogalmaz a Nézőpont Intézet munkatársa. Szerinte Tarlós István előnye behozhatatlannak látszik, a Falus Ferenc és Bokros Lajos mögötti támogatás ráadásul nem adódik össze automatikusan, sőt potenciális szavazóik egy része most akár az LMP vagy a liberális párt felé is orientálódhat.

Szomszéd Orsolya úgy véli, a baloldali erők a kerületi versenyre fókuszálnak azzal, hogy lemondanak a főpolgármesteri poszt megszerzéséről. Itt az eredményeket a helyi kampányok még nagymértékben befolyásolhatják, összességében azonban nagy esélyt szalasztott el a baloldal Budapesten, pedig visszaszerzésében korábban komolyan reménykedtek.

Gyurcsány magához ragadhatja az irányítást

A PC elemzője szerint a baloldali ellenzék újra régi hibájába esett: a hatalmon lévők elleni aktív kampány helyett ugyanis a belső ügyeik kötötték le az energiáikat. László Róbert kiemelte a szocialistákat, akik most egy egyszerű eldöntendő kérdésre nem tudnak egyértelmű választ adni. Az MSZP így aligha remélheti, hogy bármire is felhatalmazzák a választók – vélekedett.

A Nézőpont Intézet elemzője szerint az MSZP leginkább már túl akar lenni ezen a választáson, hiszen belső okokból nincs abban az állapotban, hogy komoly választási reményei legyenek, magára kell koncentrálnia. Azaz a DK-n kívül minden baloldali erő láthatóan már saját magát építené, szabadulna a dicstelen összefogás témájától, de Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke ezt nem hagyja – hangsúlyozta Szomszéd Orsolya. Hozzátette, mivel a többi pártban nincs irányítani képes, erőskezű vezető, így a DK vezetője próbálja újra és újra diktálni a tempót, napirenden tartva az uniópárt gondolatát, ami egy kudarcos választás után jó hivatkozási alap lesz számára.

László Róbert azt valószínűsíti, hogy minden korábbinál alacsonyabb részvétel mellett zajlik majd a budapesti választás. Megjegyezte továbbá, hogy a választás utáni három és fél évben várhatóan még több, most még rejtett feszültség is a felszínre törhet a baloldalon, így aligha éri meg minden jelenlegi formáció a következő parlamenti voksolást.

Olvasói sztorik