Belföld

Bokros Lajost megvezették

Kávé, keksz, sütemény, beszélgetés, abban a hitben, hogy mind a négy alakulat támogat – mondta Bokros Lajos az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A MOMA főpolgármester-jelöltje hozzátette, Szigetvári Viktortól kapott pénteken egy üzenetet, hogy tárgyalni akar a négy baloldali párt nevében. Erre többször is rákérdezett. (Szigetvári így emlékezett.)

Akkor úgy tűnt, mintha az Együtt társelnökét mind a négy párt arra hatalmazta volna fel, hogy a javára visszalépjenek, mondta. Ő erre meghívta mind a négy jelölő szervezet vezetőjét, de Tóbiás József nem ment el a találkozóra. Bokros Lajos a műsor közben tudta meg, hogy a szocialisták budapesti párttanácsa támogatja, és arra kéri a baloldali választókat, hogy szavazzanak rá. Az MSZP elnöke ugyanakkor azt mondta, a párt országos, és budapesti szervezete között „legitim” vita van a támogatásról.

A Modern Magyarországért Mozgalom elnöke szerint október 12-én az önkényuralom és a demokrácia között kell választani. Bokros megköszönte az Együtt, a Szolidaritás, a DK és a fővárosi szocialisták külső támogatását.

Káosz az MSZP-ben

Kunhalmi Ágnes a közös baloldali jelölt, Falus Ferenc visszalépése miatt összeülő budapesti párttanács megbeszélése után bejelentette, a testület többsége azt kéri, aki le akarja váltani Tarlós Istvánt, az szavazzon Bokros Lajosra, a demokratikus oldal legerősebb jelöltjére. Mint mondta, a kialakult helyzetben akkor van a legnagyobb esély a változásra Budapesten, ha a liberálisok, az LMP és a PM is egy demokrata jelöltet támogat.

Tóbiás József néhány perccel később közölte, az országos elnökség nagyon sajnálja, hogy a budapestiek nem szavazhatnak az MSZP főpolgármester-jelöltjére, amiért a felelősség a jelölőszervezetet és a Demokratikus Koalíciót terheli.  Mint mondta, arról is vita volt, hogy Bokros Lajos szerepvállalása nem az egyedüli megoldás, az elnökség arra buzdít  mindenkit, hogy támogassa a kerületi baloldali polgármesterjelölteket, így a közgyűlésben megteremthető a városvezetés kontrollja. Arra a kérdésre, hogy ez azt jelenti, hogy a főpolgármesteri szavazólapot ne töltsék ki, ha azon nincs baloldali jelölt, Tóbiás József azt mondta: ilyet nem tud mondani, azt eldöntik a budapestiek. Kérdésre válaszolva elmondta, nem hiszi, hogy le kellene ülnie a MOMA főpolgármester-jelöltjével, de sikeres kampányt kíván neki. Az MSZP egy baloldali, nemzeti érzelmű párt, amely baloldali jelölteket fog támogatni – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik