Belföld

Radnóti lakásmúzeumot szeretne az LMP

Rákosi Judit, a XIII. kerület LMP-s polgármesterjelöltje arról beszélt: lakásmúzeumot hoznának létre Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni egykori otthonában, hogy megőrizzék a házaspár emlékét, tisztelegjenek életük, szerelmük előtt. Közölte, az LMP ehhez kéri a főváros és a XIII. kerület támogatását, valamint a helyieket, hogy álljanak az ügy mellé. A jelölt az MTI-nek azt mondta, javasolják, hogy a XIII. kerületi vagy a fővárosi önkormányzat tárgyaljon az örökösökkel arról, milyen formában lehetne a lakásban létrehozni az emlékmúzeumot.

Budapest a kultúra fővárosa

Azt kérik a kerülettől – tette hozzá -, kezdjen tárgyalásokat az örökösökkel az ingatlanról és a hagyatékról. Utóbbival kapcsolatban utalt arra, hogy a hagyaték egy része már novemberben megjelenik egy árverésen.

Csárdi Antal, az LMP főpolgármester-jelöltje azt hangoztatta, Budapest nemcsak az ország fővárosa, hanem a kultúra fővárosa is, ezért szeretnék, ha a színházak, a kiállítások és más programok lakóhelytől és anyagi lehetőségektől függetlenül mindenkinek elérhetők lennének. Véleménye szerint a Fidesz a kultúrát “odáig süllyesztette”, hogy mára gyakorlatilag a harcok színterévé vált. Hozzátette: az LMP azt szeretné, ha béke lenne a kulturális színtéren.

Dárdai Zsuzsanna, az LMP II. kerületi polgármesterjelöltje, aki bemutatkozása szerint “a főpolgármester melletti kulturális polgármesterjelölt”, azt mondta, az LMP-nek azonnali, kész programja van a budapesti kultúra fejlesztésére. Első lépésként szeretnék politikamentessé tenni a területet, és hosszú távon sokszínű, nem centralizált kulturális menedzsmentben gondolkodnak – ismertette elképzeléseiket.

Azt is mondta, szeretnék létrehozni Budapesten Kelet-Közép-Európa első matematikamúzeumát, amely “a matematika, a művészet és tudomány összefüggéseit tárná fel, és a fejlesztő pedagógiának adna teret”. Arról is beszélt, hogy szeretnék megőrizni, fejleszteni a budapesti artmozi-hálózatot, és újabb mozikat létrehozni.

A sajtótájékoztató idején az LMP rögtönzött kiállítást rendezett a Jászai Mari tér sarkán álló épület előtti területen, a tablókon a költő és felesége életéről mutattak be fényképeket és dokumentumokat. A sajtótájékoztató végén a három jelölt, valamint több környékbeli verseket olvasott fel Radnóti Miklóstól a lakóház előtt, amelynek kapucsengőjén még most is a Radnóti név olvasható.

“Falus lenyúlta” a programjukat

A sajtótájékoztató végén Csárdi Antal reagált Falus Ferencnek, a baloldali pártok közös főpolgármesterének előző napi közlésére is, arra, hogy a jelölt bejelentette a bérlakásprogramját. Csárdi Antal szerint Falus Ferenc “saját program híján az LMP programját nyúlta le”.

Azt mondta, örül annak, hogy a Fidesz után a baloldal is felismerte a téma fontosságát, és most már ők is az LMP programját képviselik. Úgy látja, ez is azt jelzi, hogy a kampányban csak az LMP tudott bemutatni olyan új gondolatokat, amelyek előrébb vinnék Budapestet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik