Belföld

Üres kórházat foglalt A Város Mindenkié csoport

A civilek Budapesten tüntettek, majd az elhagyatott Benczúr utcai kórházhoz mentek és elfoglalták.

A lakhatáshoz való alapjog érvényesítéséért, a hajléktalanság felszámolásáért és a szegények megbélyegzése ellen vonult szombaton a negyedik Üres Lakások Menete Budapesten. Az esemény szervezői szerint ugyanis, az üresen álló lakások töredékének felhasználsával megszüntethető lenne a hajléktalanság Magyarországon. Eközben még a szociális bérlakások tizede is üresen áll.

“Foglaljatok helyet” – ezt írták arra a molinóra, amit a Benczúr utcai, 2002-ben kiürített kórház homlokzatára erősítettek az aktivisták a tüntetés után. A hvg.hu szerint a rendezvényre két rendőr érkezett, és elkezdték igazoltatni a résztvevőket, majd a kerület alpolgármestere ismegjelent és a ház életveszélyes állapotára hivatkozva kérte, hogy hagyják el az épületet az aktivisták. A Benczúr utcát fél szakaszon lezárta a rendőrség.

A MTI beszámolója szerint A Város Mindenkié (AVM) csoport közölte, hogy aktivistái és szimpatizánsai elfoglaltak egy közel húsz éve üresen álló épületet Budapesten.

A civil szervezet arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a VI. kerületi Benczúr utcai épület egy offshore cég tulajdonában áll. A házban mintegy hatvan aktivista van, akik azt szeretnék megmutatni, hogy milyen lehetőségek rejlenek egy üres épület hasznosításában – írták, hozzátéve: az épületben előadásokat tartanak és zenélnek.

Az AVM közölte: céljuk, hogy felhívják a közvélemény és a döntéshozók figyelmét arra, hogy ma Magyarországon a lakosság jelentős része lakhatási gondokkal küzd, valamint arra a több százezer üresen álló ingatlanra, amelyek nagy részét közpolitikai intézkedésekkel megfizethető bérlakássá lehetne alakítani. Megjegyezték: az önkormányzati választások közeledtével különösen fontosnak tartják felhívni a figyelmet erre a kérdésre.

Olvasói sztorik