Belföld

Török: Orbán bukni fog

Török Gábor újra elemzett. Két fő állítása, hogy Orbán nagyon jó politikus, a mai baloldaliak soha nem fogják megverni.

Az elemző elismeri, jobb, ha el sem olvassák azok, akiknek Orbán Viktor “istenkirálycsászár”, vagy éppen ellenkezőleg „a magyar nép legnagyobb ellensége. Csak felidegesítik magukat, annyit pedig nem ér az egész”. Azoknak ír, akik – hozzá hasonlóan – „jót és rosszat is gondolnak ugyanarról a politikai szereplőről”.

Két fő állítása, hogy Orbán nagyon jó politikus, a mai baloldaliak soha nem fogják megverni.

A kormányfő felülírja a politikai tudást – pontosabban azt, amit Török tudott a politikáról, amelynek logikája szerint “Orbán Viktornak már régen bukott politikusnak kellene lennie. Talán 1994 papíron még túlélhető volt, de 2002 és különösen 2006 nem. S 2010 után is voltak olyan időszakok”, amikor nem hitte volna, hogy ebből újra siker, újra kétharmad lesz.

Az elemző szerint Orbán sikerére nem magyarázat az, hogy csak azért uralkodhat, mert előbb pártjában, majd az országban épített parancsuralmi rendszert. Akik ebben hisznek, azokat nem zavarja, hogy szabadon sugárzó tévékben és rádiókban kiáltanak diktatúrát, szabad választásokon indulnak a diktatúra ellen. Sokan éppen ezt kérdőjelezik meg, de Török szerint semmit nem ért az orbáni titokból az, aki ezt hiszi. „Mert igazán nincs is titka: egyszerűen csak ő érti itthon a legjobban és ő játssza a legtudatosabban, legprofibban ezt a játékot. (…) Orbán Viktor vitathatatlanul a rendszerváltás utáni magyar politika legjelentősebb politikusa. (…) Ugyanakkor Orbán Viktor egyszer meg fog bukni. Meg, hiszen nincs és miniszterelnöksége idején nem is lesz diktatúra.”

Török ugyanakkor abban is biztos, hogy „akiket ma rajta kívül a pályán látunk, azok nem fogják soha megverni. Mai politikai ellenfelei nem fogják tudni kihasználni a politikai inga mozgását. Nem tudják, mert amíg Orbán Viktor az ellenfél, s amíg a baloldal nem érti meg, hogy miről szól az Orbán-jelenség és mire lenne szükség vele szemben, addig a mai táborán kívül csak süket fülekre találnak. A Fideszt a baloldal talán akár meg is verhetné, ha nem Orbán vezetné és nem róla, rendszeréről szólna a küzdelem, de a mostani konstellációban vele szemben egyszerűen nem tudnak felállni a padlóról”.

Változás akkor lesz, ha valakik valamikor megértik, hogy nem magukat, hanem a választók többségét kell meggyőzniük saját igazukról. Ha ezt megértik és persze meg is tudják tenni. “Ma ilyen szereplő csak egy van a pályán: Orbán Viktor. A holnap egy másik világ. Vagy nem” – zárja a Mindenki lehet kőműves című írását Török Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik