Belföld

„Jó lesz nekik, mi meg remélem, túléljük”

Pénteken kilenc órakor összeült az Országgyűlés – az LMP kezdeményezésére vitanapot tartanak, melyen a paksi bővítésről hangoznak el felszólalások.

Napirend előtt Schmuck Erzsébet LMP-s képviselő azt mondta, azért kezdeményezték a vitát, mert egy rossz kormányzati döntés évszázadokra kényszerpályára helyezi az országot. A képviselő szerint a lakosság többsége elutasítja a beruházást, választ akar kapni arra, hogy Orbán Viktor milyen felhatalmazás alapján kötött megállapodást Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyi államtitkára azt mondta, közös nemzeti érdek az atomerőmű kapacitásának megőrzése. Szerinte a beruházással kedvező munkaerőpiaci folyamatok járnak. Azt mondta, hogy a kormánynak erős a felhatalmazása a megállapodásra, mert a 2014-es parlamenti választáson annak tudatában szavaztak az emberek a Fideszre, hogy tudták, hogy eltökélt a beruházás megvalósítása mellett.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint az állam az elmúlt évtizedek legsikeresebb megállapodását kötötte a paksi bővítéshez kapcsolódóan. Szerinte a versenyképességet javítja az olcsó energia biztosítása, az elmúlt két évben százmilliárd dollárnyi termelőberuházás ment Amerikába Európa helyett az ottani kedvezőbb energiaárak miatt. Magyar kkv-k végezhetik a bővítés munkálatainak 40 százalékát.

A fideszes Bencsik János azt mondta, hogy az ország áramellátása nem lehetséges atomenergia nélkül. Hangsúlyozta, hogy az atomenergia kevés szén-dioxid-kibocsátással, alacsony nyersanyagigénnyel és hulladékkibocsátással jár.

Az MSZP-s Tóth Bertalan szerint hazugságokra épül a bővítésről szóló megállapodás. Hangsúlyozta, hogy 2009-ben az Országgyűlés csak az előkészítéshez adott hozzájárulást szemben a Fidesz állításával, amely arra hivatkozik, hogy ez a döntés is felhatalmazta a paksi paktum megkötésére. A háttértanulmányokat nem hozták nyilvánosságra, az embereket megfosztották a döntés lehetőségétől, így állították évszázados kényszerpályára a magyar energiapolitikát. Az oroszokkal való megállapodás külpolitikailag is kockázatos a politikus szerint.

A KDNP álláspontja szerint a bővítés összhangban áll az unió szándékával, az energiaellátás függetlenítésével.

A jobbikos Volner János azt mondta eközben sajtótájékoztatóján, hogy a Fidesz azért kerített sort pénteken, az önkormányzati kampány hajrájában a vitanapra, hogy a balliberális oldalt megosztó LMP-t „megemelje”, a párt szereplési lehetőséget kapjon. Kepli Lajos jobbikos képviselő azt mondta, hogy az új blokkok megépítése után is több ezer megawatt energiatermelő kapacitás fog hiányozni, amit csak megújuló energiából nem lehet pótolni, a „felelőtlen neoliberális zöldpolitika” helyett „nemzeti zöldpolitikát” szorgalmaznak.

Szél Bernadett LMP-s képviselő szerint a politikai elit összezár, hogy ráerőltesse a társadalomra a projektet. Azt mondta, az atomenergia után olyan hulladék marad, amellyel a következő generációk sem tudnak mit kezdeni. Úgy véli, hogy zöldenergia-termeléssel jóval több munkahely is létrejöhet, mint az atomenergia bővítésével. Facebook-oldalán Szél Bernadett azt írta: „most mondta el Aradszki, hogy Paks 2. technológiáját rajtunk tesztelik az oroszok, jó lesz nekik, mi meg remélem, túléljük.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik