Belföld

Orbán elhatárolódott Lázártól

A VS.hu szerint minisztere zavarkeltőnek szánt akcióját a kormányfő belső körben provokációnak nevezte.

A Fidesz-vezetők továbbra is zúgolódnak amiatt, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter tanácsadójává nevezte ki Zoltai Gusztávot. A lépést nyíltan eddig csak Gulyás Gergely bírálta, de a VS.hu szerint a frakciótagok egymás között zúgolódnak. Kövér László házelnök is kiakadt, mondván, a volt munkásőr, egykori MSZMP-tag Zoltai pont azt testesíti meg, ami ellen a Fidesz anno létrejött.

A VS.hu-nak több miniszter, Fidesz-elnökségi tag is arról beszélt, hogy még mindig nem tudta megemészteni a lépést, amelyet – az ügyet közelről ismerő kormányzati források szerint – Lázár politikai fricskának, zavarkeltésnek szánt. Zoltai pár hónapja a kormány legharcosabb kritikusa volt. Felbukkanása Lázár oldalán a zsidó szervezetek mellett – a jelek szerint – saját térfelén is zavart keltett.

Ráadásul lépéséről a miniszter nem tájékoztatta időben a miniszterelnököt. Orbán Viktor már csak a ténnyel szembesült, igyekezett is lerázni magáról a felelősséget, az ügyet úgy próbálva bagatellizálni, hogy „az csak provokáció, és annak megfelelően is kell kezelni”. Lázár Jánosra mutogatott a miniszterelnök akkor is, amikor szerdán a parlamentben a kinevezést ért bírálatokkal szembesítették.

„Ne engem kérdezzen, ez a miniszter úr döntése, és az ő tanácsadója” – mondta a VS.hu-nak Orbán Viktor. Tanácsát megfogadva pár perccel később a Miniszterelnökség vezetőjét is megkérdezték. Lázár János azt mondta, nem foglalkozik a bírálatokkal, mert „mindenki olyan tanácsadókat alkalmaz, akiket akar”. A kormány egyébként mai ülésén tárgyal a zsidó szervezetekkel folytatott egyeztetések eredményeiről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik