Belföld

Negyvenmillióra büntették az RTL-t

Nem tetszett a Médiatanácsnak az Éjjel-nappal Budapest. Egyebek mellett a kábítószerhasználat helytelen bemutatása miatt bírságoltak.

„A műsor egyik szereplőjének drogfüggővé válását, az első kábítószer-beszerzést és szerhasználatot, a barátok és hozzátartozók eredménytelen próbálkozásait, majd a drogkarrier végkifejletét”, „a lány személyiségének torzulását, fokozódó pszichés zavarait, morális leépülését, kapcsolatainak teljes kiüresedését, végül fizikai kimerülését és eszméletvesztését” mutatta be a műsor, mindezt „minden ellenpontozás, értelmezési keretbe helyezés nélkül” – indokolta a hatóság a büntetést.

A szabályozás nem tiltja az ilyen tartalmak közzétételét, de az RTL Klub a műsort 12 éves korhatárral engedte adásba, holott 16-os karikával, 21 óra után kellett volna. „A törvény azt követeli meg a médiától, hogy tekintettel legyen potenciális közönségének azon tagjaira is, akik még nem képesek a látottak helyes, megfelelő értékelésére és értelmezésére” – írta a Médiatanács.

A TV2 ellen is eljárás indult amiatt, hogy a Mokka egyik áprilisi adásában tiltott termékelhelyezés gyanúja merült fel – közölte a Médiatanács. Kiemelték ugyanakkor, hogy ebben az évben még nem volt olyan gyermekműsor, amellyel szemben panasz merült volna fel, helytelen korhatári besorolással sugárzott rajzfilmmel sem találkoztak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik