Belföld

Elzárták az RTL és a TV2 pénzcsapját

A kormány megszavazta a törvénymódosítást, ami szerint majd ők döntik el, milyen szabályok szerint szedhet díjat a két nagy kereskedelmi tévé.

Jelentős befolyásoló erővel rendelkező médiaszolgáltatók – ez az a kategória, amibe nézettség alapján két csatorna, az RTL Klub és a TV2 tartozik a médiatörvény szerint. Az Országgyűlés így szerdán egészen konkrétan a két csatornára szabott törvénymódosítást hozott: arra hatalmazták fel a kormányt, hogy a jelentős befolyásoló erővel rendelkező televíziók programdíjának fizetési szabályait rendeletben állapítsák meg. Azt is kikötötték, hogy amíg a kormány nem hoz ilyen rendelkezést, addig a csatornák ne szedhessenek programdíjat.

A programdíj az az összeg, melyet a kábeles és műholdas szolgáltatók fizetnek a tévécsatornák működtetőinek minden egyes előfizetőjük után, akikhez az adott műsor eljut. Jelenleg gyakorlatilag csak a TV2, az RTL Klub és a közszolgálati csatornák azok, melyek nem részesülnek ilyen díjban, noha az M3 csatorna – melynek archív műsorai ugyancsak közpénzből készültek el – már szed ilyen díjat.

A kormány beavatkozása ebbe a piaci folyamatba azért aggályos, mert a kábeltévé-társaságok túlnyomórészt az előfizetői igények alapján döntenek arról, hogy mi szerepeljen a csatornakínálatban. Elvileg tehát meglenne a lehetőség arra is, hogy ha az előfizetők sokallják valamely csatorna költségét és úgy gondolják, hogy nem éri meg számukra havi háromszáz forintot kifizetni a Barátok köztért, nyomást gyakoroljanak a szolgáltatókra azzal, hogy kinyilvánítják: nem hajlandóak előfizetni olyan csomagra, melyben a számukra túl drága csatornák szerepelnek.

A két nagy kereskedelmi csatorna ingyenessége oda vezethető vissza, amikor az analóg földi sugárzással még csak az RTL Klub, a TV2 és az M1 adása volt elérhető az ország nagy részén. Mára a digitális átállással és a műholdas, kábeles szolgáltatók terjedésével jóval nagyobb kínálatból válogathatnak a háztartások, ezzel az RTL és a TV2 közönségaránya is jelentősen csökkent. Ez nyilván a reklámbevételek apadásával is jár, ezt ellensúlyozná a programdíjbevétel. Azután, hogy a reklámadó milliárdokat vont el, ennek az összegnek a kiesése újabb nehézséget jelent a csatornáknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik