Belföld

Mesterházy ismét d’Artagnan

Testőrszakáll serken, öröm a szívben, Tóbiás eltűnt, Navracsics helyére Szijjártó lép, Semjén kacag, Lázár is, műló a Kossuth téren, beázott a pince. Üdv a t. Házból.

16.51 Emlékeznek, alkotmánybírákat választanak

Most következik a 15.59-es posztunkban jelzett határozat elfogadása, de elébb néhány szép, illő beszédet hallgathanak meg a képviselők.

Aztán ismét szünet, mialatt titkos szavazással új alkotmánybírókat választ a Ház.

Elköszönünk.

 

16.42 Félig felállt a Ház

Mármint Kövér László érkezésére: volt, ki az új szabályok szerint vigyázzba vágta magát, a renitensebb és a figyelmetlenek ülve maradtak. Folytatódik az ülés.

 

16.13 Mesterházy ismét d’Artagnan

A szocik előző pártelnökét is faggattuk “hová tűnt Tóbiás” témában (lásd még 12.19-es posztunkat), de elzárkózott mindennemű közéleti kommunikációtól. Állítólag az önkormányzati választások másnapjáig tart némasági fogadalma.

Azt viszont megtudtuk róla, hogy baráti körben szibériai túrázással rekreálta magát a kimerítő élpolitizálás után.

A (vissza)váltásnak vizuális jele is mutatkozik: ismét kiserkent a legendás d’Artagnan bajuszszakáll.

 

15.59 A lengyelek már a páholyban vannak

Ahogy reggel már írtuk, két második világháborús embermentő, a lengyel Henrik Slawik halálának hetvenedik, és a magyar Antall József (néhai miniszterelnökünk édesapja) halálának negyvenedik évfordulója emlékére ma határozatot fogad el az Országgyűlés.A lengyel vendégek megérkeztek.

 

15.43 Pihegés

Záróvitákon pörgött a parlament az ilyenkor szokásos visszafogott jelenlét és lelkesedettség mellett, majd uzsonnázni vonultak a képviselők.

 

14.22 Farkas Flórián küzd

Bő fél órája zajlik a bankok elszámoltatásról szóló törvény összegző módosító javaslatainak vitája, pár képviselő lézeng idebent. Az imént a folyosón futottunk össze a fideszes Farkas Flóriánnal. “Mi újság?” – ezt a közepesen szellemeset kérdezzük tőle. “Küzdünk” – ezt a közepesen szellemeset válaszolja ő, majd belép az ülésterembe. Mi pedig már a karzatról látjuk, hogy álldogál egy darabig a falnál, majd úgy dönt, nem ül a helyére, inkább visszamegy a folyosóra, küzdeni.

 

13.31 Magyar államtitkár orosz oligarchák hóna alatt?

A független PM-es Szabó Tímea úgy tudja, a minap kínos konferencián vett részt Moszkvában Pröhle Gergely, helyettes államtitkár. Szabó szerint Pröhle „oligarcháknak és nem EU-konform fundamentalista szervezeteknek” adott elő.

Rétvár államtitkár válaszában úgy értékeli a moszkvai eseményt, hogy Pröhle „a magyar családpolitikai eredményeket népszerűsítette”.

 

13.14 Bréking!

Babits-ot idéz egy jobbikos (Ander Balázs).

A somogyi népességfogyás kapcsán.

Lázár miniszter osztozik az aggodalomban.

 

12.54 Kishantos a Házban

Utolsókat rúgja a kishantosi botrány. Az elorzott és beszántásra ítélt ökogazdaságról már írtunk, tévéztünk, a minap az egykori 450 hektárból 290 hektár lepermeteztek az új bérlők, oda a bióság. Most az lehetmásos Ikotity István hozta be a Ház elé a témát, joggal, esélytelenül.

 

12.26 De van!

Pár perce, 12.03-kor azt írtuk, nincs följebb. Tévedtünk. Az imént fideszes képviselő asszony kérdezte városa állapotáról a kompetens fideszes államtitkárt, és abban maradtak, hogy “Miskolc szellemi és kulturális élete fellendülőben van”.

A szereplők: Csöbör Katalin és Hoppál Péter.

 

12.19 Tóbiás eltűnt

Szocikat faggatunk a folyosón arról, hová tűnt pártelnökük. Névvel senki nem beszél, “pont kampányban fogok belerúgni a főnökbe?”, ilyesmi válaszokat kapunk. Meg olyanokat, hogy ők sem értik, miért kerüli a nyilvánosságot Tóbiás József. Meg olyanokat, hogy Tóbiásnak annyira herótja van a budapesti sokpárti összeborulástól, különösen Falus Ferenctől, hogy inkább a vidéket járja, a fővárosi ügyeket Kunhalmi Ágnesre hagyja.

“Nekem azt mondta, majd az önkormányzati választás után áll elő a nagy tervvel, addig jobb csönben maradni” – halljuk egyik MSZP-stől. A csönd már megvan.

 

12.03. Ennél nincs följebb

“Tisztelt államtitkár asszony, örömmel töltötték el szívemet a szavai” – így reagál egy jól edukált kormánypárti képviselő, miután választ kap a kormány illetékes államtitkárától a kormány népesedéspolitikáját firtató kérdésre.

A darab szereplői: Vejkey Imre kereszténydemokrata honatya, Veresné Novák Katalin honnő.

 

11.54 Izraeli szál

A jobbikos Szilágyi képviselő izraeli veszélyt szimatol a magyar önkormányzati választás körül. Úgy tudja, a választást biztosító szerverek egy Amszterdamban bejegyzett izraeli cég ingatlanján találhatóak, melyet 320 millió forintért bérel a magyar állam.

Kontrát belügyi államtitkár igyekszik megnyugtatni őt, úgy tetszik, sikertelenül.

Ez már majdnem olyan regényes, mint a KágéBéla-ügy.

 

11.31 Megvolt Szijjártó első miniszteri válasza

Az LMP-s Sallai Róbert kérte számon Szijjártón a fideszes ígéretet, miszerint egy munkahelyet ötmillió forintnál többel nem támogat az állam, a valóságban viszont a multik esetén ma már harmincmillió körül jár a “per fő”. Szijjártó valami olyyasmivel vágja ki magát, hogy “a többletet vállalatfejlesztéshez köti az állam”.

A Ház elfogadta a miniszteri szűzválaszt.

 

11.18 Focistából miniszter

Pár szót még Szijjártóról. Kispályás karriert adott fel a nagypályáért az új miniszter, aki még tegnap jelente be, hogy visszavonul a teremfocitól. Minőségi csere.

 

11.01 Tegnap óta Szijjártó Navracsics

Hivatalosan kedden történt a váltás, az utód ezekben a pillanatokban tesz esküt az ülésteremben.

Míg szignál Szijjártó, kinevezője, Orbán Viktor előbb jobbján Semjén Zsoltnak, majd balján Lázár Jánosnak mond vagy vicceseket, vagy valami olyasmit, amin nagyon mosolyog a két politikus.

 

10.54 Navracsics lemondott

Mármint a külgazdasági és külügyminiszterségről, ezt jelenti be a parlamenti ülésvezető, Jakab alelnök. Navracsics Brüsszelbe megy, ha sikeresen veszi a kinti meghallgatást.

 

10.52 Sok Schmuck

Mindjárt bejövünk, de ezt a Schmuck-plakátot még meg kell mutassuk, van belőle pár a Kossuth tér oszlopain. Felhívjuk a figyelmet a portré finom rezonálására a “ne kutyázz!” és a “ne deszkázz!” táblácskákkal.

 

10.42 A lovon túl

Egyéb vizuális érdekességgel is szolgál a Kossuth tér. Bő egy hete Bobcat túr a frissen telepített gyöpön. Hogy miért? A felújítás előtt szellőzőnyílás állt a mostani tölcsér helyén, ahová kiállítóteret álmodott az építész. El is készült a mű, pompás üvegtetővel, vidáman csillant rajta a napfény, ám a közelmúlt heves esőzései beázással sújtották az objektumot. Nos, most ennek orvoslása zajlik úgy tíz napja – nagy víz, nagy munka.

 

10.27 Lufifaló

Felfújható (trójai) faló áll a Kossuth téren. Aktivisták tiltakoznak így az Egyesült Államok és az EU közötti szabad kereskedelmi egyezmény ellen. A megállapodást az LMP-s Schiffer András is ekézte az imént az ülésteremben, mondván, ez támadás kontinensünk és Magyarország élelmiszerbiztonsága ellen, tönkreteszi a klímavédelmet, annulálja a pénzügyi rendszer kordában tartása érdekében tett lépéseket. Schiffer szerint veszélyben hazánk GMO-mentessége, kiszorulhatnak a piacról a helyi élelmiszerek, valamint „új pénzügyi lufik szabadulhatnak el”.

A kormány részéről Tállai államtitkár válaszolt, mondandójának zanzája: nyugi, nem kell aggódni.

 

10.09 Ha KágéBéla kém, kiteszi szűrét a Jobbik

A jobbikos Kovács Béla orosz házastársáról szóló oknyomozó dolgozattal tegnap az Index produkálta a nap cikkét. Nyilván kampánytéma lesz az asszony sajátos élettörténete, és részeként „KágéBéla” feltételezett kapcsolata az orosz titkosszolgálattal.

A Ház folyosóján Mirkóczki Ádámot kérdeztük az ügyről. „Ha bebizonyosodik, hogy Béla Magyarország ellen kémkedett, én leszek az első, aki követelni fogja kizárását a pártból” – így a szóvivő. Aki a tegnapi cikkel kapcsolatban azt jegyezte még meg: „A portálon az olvasható, hogy Kovács Béla egy orosz tiszt és egy magyar nő szerelemgyereke. Ezzel szemben mi úgy tudjuk, az anyát egy magyarul beszélő katona megerőszakolta.”

 

9.59 Szerda a hétfő

Ezen a héten kivételesen nem hétfőn tartja interpellációs, napirendelőttis, azonnalikérdéses napját a t. Ház, hanem szerdán, vagyis ma. A csúszás oka, hogy két második világháborús embermentő, a lengyel Henrik Slawik halálának hetvenedik, és a magyar Antall József (néhai miniszterelnökünk édesapja) halálának negyvenedik évfordulója emlékére délután határozatot fogad el az Országgyűlés. Ezzel szinkronban a lengyel parlament is hasonlóan cselekszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik