Belföld

Abcúg – itt az Origo-árvák portálja

A nonprofit oknyomozó portált Richard Field amerikai üzletember finanszírozza.

Az Abcúg főszerkesztője (Tóth Sára) és munkatársai többsége korábban az Origónál dolgozott. Az új lap címlapján (szerdán reggel) olyan témákkal foglalkozik – Svájci Alap, miskolci nyomor, megerőszakolt nők, agyonbírságolt romák… -, amelyek kapcsán elsősorban az állam tehetetlenségét, önkényét bírálják. A Kreatív szerint a témák alapján van esély arra, hogy a korábbi ígéreteknek megfelelően valóban egy keményvonalas tényfeltáró oldal indul.

Erre utal a név is. Az indulatos „abcúg”, vagyis „le vele!”, amit főleg régebben használtak a nemtetszés kifejezésére, elsősorban politikai szónokokkal szemben, parlamentben, tüntetéseknél.

Korábban Richard Field a Cinknek azt mondta, hogy a portálon nem lesznek hirdetések, minden tényfeltáró cikkük, fotójuk, videójuk, interjújuk szabadon átvehető. „A finanszírozó a kiadón keresztül Field és több más amerikai magánszemély, akik az e célra szánt évi 250 ezer dollárt “a magyar demokráciába való befektetésnek tekintik”, mivel szerintük szabad, független sajtó és erős civil szervezetek nélkül nincs demokrácia.” Az amerikai üzletember korábban a gyöngyöspatai romák úgynevezett „utaztatása” ügyében lett ismert. Még államtitkárként Balog Zoltán (már miniszter) három éve elítélte Richard Fieldet. Magánvéleményeként nagyon kritikusnak nevezte azt a szerepet, “amit ő ebben az ügyben játszott”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik