Belföld

Két talicska trágyát öntöttek a minisztérium elé

Az Együtt-PM a kishantosi földek tönkretétele ellen tiltakozott.

A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ és Népfőiskola által fenntartott biogazdaság húsz évig vegyszermentesen művelte a kezelésében lévő földeket, melyeket az új bérlők vegyszerrel, műtrágyával kezelnek. Ez Szabó Rebeka, az Együtt-PM elnökségi tagja szerint nagy mértékben csökkenti a földek értékét, ha azonnal abbahagynák a vegyszerezést, akkor is öt év kellene legalább, hogy a terület visszanyerje a bio minősítést. Tiltakozásul a párt két talicska marhatrágyát öntött a Földművelésügyi Minisztérium kapuja elé.

Ötszáz hektárnyi állami minősítésű föld tönkretétele miatt hűtlen kezelés vádjával feljelentést is tesz a politikus. Véleménye szerint az új bérlők hozzá nem értését mutatja, hogy a talajt úgy is művelhetnék, hogy az ne veszítse el a bio minősítést. Az új bérlők még a folyamatban lévő jogvita lezárultát sem várták meg.

Szabó Rebeka felszólította a kormányt arra, hogy bontson szerződést a bérlőkkel és tegyen meg mindent azért, hogy Magyarországon növekedjen a bioművelésű területek aránya – tudósít az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik