Belföld

Áder nem beszél a folytatásról

Az államfő az Origónak azt mondta, korai arról beszélni, elvállalna-e még egy ciklust. Paks ügyében is megszólalt.

A New York-i klímacsúcsra tartó Áder János – a portálnak a repülőgépen adott interjúban – azt mondta, eddig az ilyen tanácskozások “inkább szócséplésnek tűntek”, de ő nyugodt szívvel állhat a nemzetközi fórumok elé, mert Magyarország kiotói vállalásait messze túlteljesítette. A köztársasági elnök szerint a klímacsúcson lesznek feszültségek, de lehet, hogy ugyanolyan sokknak kell érnie a világot, mint az ózonkárosodásnál.

„Ha majd egy ország szembesül például azzal, hogy nem maradt egészséges ivóvize, az még egy olyan, tekintélyelvű vezetésű országban is politikai feszültség forrása lehet, mint Kína. Abban kell bízni, hogy ezek a felismerések olyan erővé válnak, amelyek gyors cselekvést eredményeznek” – tette hozzá az államfő.

Áder János Paks kapcsán gyakorlatilag kiállt a bővítés mellett, mondván, „az atomenergiánál ma nincs olcsóbb, hiányában pedig Oroszországból kell pótolni a kieső mennyiséget; ez nem csökkenti a függőséget. Ezzel szemben nukleáris fűtőanyagot bárhonnan be lehet szerezni. Az oroszok csak megépítik az erőművet, vagyis ezzel nem nő a kitettség”. Ugyanakkor azt ő is elismerte, hogy a nyilvános vita hiányozhatott. Mint mondta: lehet, „hogy a kormány itt nem volt elég agilis, de erre azoknak kellene válaszolniuk, akik a parlament elé vitték az előterjesztést. De még ha folyna is erről vita, megfelelő ismeretek nélkül ez inkább érzelmi, mint racionális síkon zajlana”.

Elnöki ciklusa félidejéhez érve az államfő további terveiről azt mondta, továbbra is a ciklus elején lefektetettek érvényesek. Szeretné, ha észrevennénk, megbecsülnénk a hétköznapi teljesítményeket. „Mert sok esetben ezek tudták átlendíteni az országot a 90-es évek válságain.” Ezért indították el a Tisztelet Vacsorák sorozatát. A Sándor-palotában az egész ország nevében mondanak köszönetet azoknak, akik erre érdemesek. Azt a kérdést, hogy elvállalna-e még egy elnöki ciklust, Áder János korainak nevezte. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik