Belföld

Kósa rabbizott, eurózott

Kósa Lajos legendának nevezte, hogy azért vette át a honvédelmi bizottság irányítását, mert az önkormányzati választások után honvédelmi miniszter lesz. Ő nem foglalkozik ezzel, nem is szeretne honvédelmi miniszter lenni. A legvágyottabb politikusi pozíció számára “az EU halászati-tengerjogi magyar delegációjának a vezetése”. A távozó polgármester jelezte, nem hagyja ott Debrecent. Parlamenti képviselőként is a debrecenieket képviseli. Kósa visszatekintve polgármesterségére eredménynek nevezte, hogy Debrecen az ország legjobban fejlődő városa, a vidék központja lett.

Szerinte biztos, hogy Papp László lesz a következő polgármester. A jelölt nyolc évig volt Fidesz-frakcióvezető, négy évig alpolgármester, és a Fidesz Debrecenben 1998 óta mindegyik voksoláson csaknem az összes egyéni választókerületet megnyerte, függetlenül az országos széljárástól. Az ellenzéknek azonban nemcsak Debrecenben, hanem sehol sincs esélye a győzelemre, Budapesten a baloldal mostanra teljesen lenullázta magát – mondta Kósa, aki nem zárta ki, hogy egyetlen megyei jogú városban sem lesz baloldali polgármester.

A választás legfőbb tétje a politikai felhatalmazás megtartása, amivel végig tudják vinni programjaikat (rezsicsökkentés, devizahitelesek megmentése). Ha nem sikerül megtartani a bizalmat, az adósmentés is veszélybe kerülhet – figyelmeztetett, de sem ezt, sem azt nem tartja zsarolásnak, amikor a Fidesz arról beszél, hogy csak kormánypárti település járhat jól a következő öt évben. Ők az uniós források több mint 60 százalékát gazdaságfejlesztésre költenék, ami csak akkor lehet, ha az önkormányzatok partnerek. Azokkal viszont nehéz lenne együttműködni, akik a helyhatóságokból ellenzéki végvárakat képeznének a Fidesz túlhatalmával szemben.

Fotó: Neményi Márton

„Sokan nem számítottak arra, hogy a kormány kiszabadítja az adósságcsapdából az országot. A következő lépés annak az 1,3 millió devizahiteles helyzetének a rendezése lesz, akiket a szocik csaltak be ebbe a csapdába.(…) Jövő év elejétől a törvény alapján elkezdődik a szerződések felülvizsgálata. Az embereknek el kell menniük a bankjaikhoz, hogy értelmezzék a korábban megkötött szerződéseket. Ezt követően ki kell számolni, hogy egyénenként mennyi jár vissza, így tavasztól kezdve akár 50 százalékkal is csökkenhet a törlesztőrészlet. (…) A végtörlesztőknek is jár vissza pénz, mégpedig az az összeg, ami a szerződés megkötése és a végtörlesztés időpontja között tisztességtelenül lett felszámítva.” – tette hozzá.

Kósa az adósmentésről három-négy köbméternyi hatástanulmányt látott pro és kontra. „Olyanok ezek, mint a rabbinak a tanácsai, nem kerül semmibe, ha pedig megdöglik a ló, akkor a rabbi elmondhatja, hogy még mennyi jó tanácsa lett volna.” Így érzékeltette a Fidesz ügyvezető alelnöke, mennyire gyenge ezen modellek magyarázó ereje. Az elmúlt öt évben a legbiztonságosabbnak gondolt eszközök is bedőltek. Magyarország esetében is többen összeomlást jósoltak, mégis sikerült kikerülni a túlzottdeficit-eljárásból és az adósságcsapdából.

Az euróról Kósa azt mondta, hogy az árfolyam 1 és ezer forint közé fog esni, vagyis „többek között az ukrán válság hatása miatt is kiszámíthatatlan a helyzet. A lényeg, hogy jó legyen az árfolyam. Sem a magyar, sem az európai közeg nincsen hozzászokva ahhoz, hogy valaki viszonylag érthetően kifejtse a véleményét”. Szerinte amit a 2010-es választás után Szijjártó Péterrel együtt elmondtak, az szóról szóra igaz lett. Borzasztó nehéz helyzet volt. Az ország a görög szintről indult, és ők nem titkolták, hogy a válságkezelésnél a gazdasági alkotmányosság határát fogják súrolni.

Kósa vasárnap zsinagógát avatott. A Kápolnási utcai zsinagóga átadásán azt emelte ki, hogy az uniós beruházással “a város gyarapodott, mi lettünk többek”. Folyamatban van a Pásti utcai zsinagóga felújítása, a Petőfi téren pedig építészeti emléket állítanak a második világháborús szőnyegbombázáskor lerombolt egykori zsinagógának is – tette hozzá. Mint mondta: Debrecenben van Magyarország legnagyobb vidéki zsidó közössége. “Mi együtt vagyunk debreceniek, ami nélkülözhetetlen a saját identitásunkhoz” – fogalmazott. Kósa Lajos arra kérte a város zsidó közösségét, hogy folytassák az eddig jól bevált együttműködést, mert csak így lehet előre jutni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik