FVB: jogellenes Tarlós plakátja

A Fővárosi Választási Bizottság (FVB) hétfői elsőfokú határozatában úgy ítélte meg, összességében jogellenes a fővárosi önkormányzat címerének használata Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltjének plakátjain.

A testület szerint a választási plakáton nem rendeltetésszerűen használták a főváros címerét. A város több pontjára kihelyezett plakáton “Tarlós István főpolgármester” felirat, a főváros címere és az önkormányzati választás időpontja látható. Az FVB határozatával részben elfogadta a Fővárosi Választási Iroda javaslatát a jogszabálysértés megállapításáról.

A testülethez két kifogás érkezett, az egyiket az Együtt – A Korszakváltók Pártja, míg a másikat a Magyar Liberális Párt tette. A két kifogást az FVB összevonta és együtt tárgyalta, ám végül két azonos tartalmú határozatot hoztak. A kifogásokat tevők három jogszabálysértés megállapítását kérték, de azt a testület csak egyben tartotta megállapíthatónak. Az első, a fővárosi címer használatát azért nem találták jogsértőnek, mert a vonatkozó önkormányzati rendeletet a választási bizottság nem vizsgálhatta. Az FVB szerint továbbá azért nem állapítható meg az esélyegyenlőség sérelme, mert senki mást sem tiltottak el a címer használatától.

Az FVB ugyanakkor azért állapította meg a rendeltetésszerű joggyakorlás sérelmét, mert a főváros címere közhatalmi jelkép, és ezért azt egyetlen jelölt sem használhatja a választási kampányban. A testület 6:1 arányban hozta meg a határozatát, amivel szemben jogorvoslatért az NVB-hez lehet fordulni három napon belül.

A Magyar Liberális Párt pénteken jelentette be, hogy a választási bizottsághoz fordul jogorvoslatért, ha a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje nem távolíttatja el plakátjait, amelyeken Budapest címere szerepel. A Főpolgármesteri Hivatalon még aznap válaszul azt közölte, Tarlós Istvánt nemcsak jogszabályi, hanem erkölcsi, etikai értelemben is megilleti a fővárosi címer használatának joga.

Tarlósék fellebbeznek

A főpolgármester megfellebbezi a Fővárosi Választási Bizottság címerhasználattal kapcsolatos elsőfokú döntését. Szeneczey Balázs, Tarlós István kampányvezetője kiemelte: úgy vélik, hogy “a testület összetételéből adódóan eredendően politikai döntés született”, amivel nem értenek egyet. Értékelése szerint nem sértették meg a választási törvény alapelveit, ezért fellebbeznek, és kiállnak igazukért a független magyar bíróság előtt is.

Falus: Tarlós kérjen bocsánatot

Tarlós István főpolgármesternek papírja van arról, hogy jogsértést követett el akkor, amikor plakátjain elhelyezte Budapest címerét – közölteFalus Ferenc, a baloldali pártok főpolgármester-jelöltje hétfőn az MTI-vel. A jelölt arra szólította fel Tarlós Istvánt, hogy fejezze be a jogsértést, távolítsa el plakátjait, és kérjen bocsánatot Budapest polgáraitól, amiért megtévesztette őket és visszaélt a bizalmukkal

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.