Belföld

46 milliót kapott az L. Simonhoz köthető intézet

Az államtitkárral több szálon is kapcsolatba hozható kft.-nek a holdudvarához tartozó kollégiumi vezető ítélte meg a pénzt.

46 millió forintot ítélt meg nyár elején a Nemzeti Kulturális Alap könykiadás kollégiuma az L. Simon László államtitkárral kapcsolatba hozható Örökség Kultúrpolitikai Intézet Nonprofit Kft.-nek a 300 múzeum és kiállítóhely című könyv angol nyelvű kiadására – olvasható a Népszabadságban.

A lap szerint a döntés azzal együtt is kivételesen nagyvonalú, hogy a kötet tetemes fordítási költséget igényelhetett és gazdag képanyaggal rendelkezik. A Népszabadság általa meg nem nevezett, könyvszakmában dolgozó szakértőkre hivatkozva azt írja, a támogatás nem irreális, ám a hazai viszonyok között párját ritkítóan sok.

A Népszabadság rámutat, hogy a pénzt megítélő kollégium elnöke az L. Simont a Szépirodalmi Figyelő főszerkesztői székében követő Thimár Attila, a támogatott Örökség Kultúrpolitikai Intézetet pedig nem más, mint a Thimárt váltó jelenlegi főszerkesztő, Pápay György vezeti, akit annak idején éppen Thimár ajánlott be a laphoz szerkesztőnek. Az Örökség Kultúrpolitikai Intézet egyik résztulajdonosa egyébként a Szépirodalmi Figyelőt kiadó, azonos nevű alapítvány.

A lap emlékeztet, hogy az NKA-törvény szerint a kollégiumok tagjai nem vehetnek részt olyan döntésekben, amelyekben nem várható tőlük elfogulatlan állásfoglalás. Thimár Attila a Népszabadságnak elmondta, hogy a szabályozás lényegében az érintettekre bízza, hogy eldöntsék, képesek-e tárgyilagosak maradni, ő pedig úgy gondolja, hogy a pályázóhoz fűződő kapcsolatai „alapvetően nem befolyásolják azt, hogy bármely személy, nemcsak én, ne tudna elfogulatlan döntést hozni egy szakmai kérdésben”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik