Belföld

Tanácstalanok a bírók, ha Pintér Sándort jelentik fel

Öt ugyanolyan tartalmú feljelentésre háromféleképpen reagált ugyanaz a bíróság – írja a HVG.

Április elején többen feljelentést tettek Pintér Sándor belügyminiszter ellen, mert egy interjúban visszaélések elkövetésével vádolta meg azokat a rendőröket, akik törvényes lehetőségükkel élve korkedvezménnyel mentek nyugdíjba. „Az, ami a szolgálati nyugdíjasokkal történt, része annak a rendteremtésnek, amit a választások után elkezdtünk. Számomra a kérdés az, hogy ezek az emberek éltek vagy visszaéltek a jogaikkal. Minden egyes esetet megvizsgáltattam, és nem találtunk olyan ügyet, amelyben ne merült volna fel valamiféle visszaélés gyanúja” – mondta a miniszter a Népszabadságnak. Ezen a volt rendvédelmi dolgozók felháborodtak és az ügyészséghez fordultak.

A Központi Nyomozó Főügyészségre azonos tartalommal elküldött öt feljelentés sorsa érdekesen alakult – írja a HVG.hu. Két feljelentést összevontak, majd az ügyészség átküldte az iratokat a bírósághoz azzal, hogy rágalmazás esetén magánindítványos eljárást kell lefolytatni. A Pesti Központi Kerületi Bíróság viszont azzal ejtette az ügyet, hogy mivel a sértett nem azonosítható be, nem lehet szó sem rágalmazásról, sem becsületsértésről.

Két másik feljelentéssel kapcsolatban szintén a Pesti Központi Kerületi Bíróság azt mondta ki, hogy az eljárást azon a bíróságon kell lefolytatni, ahol a hírt közlő szerkesztőség székhelye található, ezért a II. és III. kerületi bíróságon landoltak az ügyek. Az ötödik feljelentés kapcsán pedig feljelentéskiegészítést kértek arra vonatkozóan, hogy hogyan és mikor jutott a feljelentő tudomására a sérelmezett kijelentés. Ez azért is érdekes, mert a feljelentésekben konkrétan benne volt, hogy a kijelentésről a HVG.hu hírösszefoglalójában olvastak.

Pintér Sándor egyébként 1996-ban 48 évesen ment nyugdíjba, 2013-ig miniszteri juttatása mellett szolgálati nyugdíját is felvette, 2014-es vagyonnyilatkozatában ezt már nem szerepelteti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik