Belföld

Inkubátorban ápolják a budapesti állatkert kis árváját

Orángután született a Fővárosi Állat- és Növénykertben, a kölyök azonban inkubátorban van és mesterségesen nevelik, mert anyja, Jambi az ellés után egy héttel eddig ismeretlen okokból elpusztult - írta honlapján az állatkert csütörtökön.

A közlemény szerint a kölyök mesterséges nevelését már szeptember 10-én megkezdték. A hím orángután jól van, bár apróbb nehézségek folyamatosan adódnak gondozásában. A gondozók és az állatorvosok azon dolgoznak, hogy a kölyök állapotát tartósan stabilizálják, és meginduljon a kicsi megnyugtató ütemű súlygyarapodása. 

Jambi, a 16 éves anyaállat 2007 márciusában érkezett Budapestre az angliai Chester állatkertjéből. Az elmúlt hét évben egyszer – 2010. április 4-én – hozott világra kölyköt, Moirát, a látogatók egyik nagy kedvencét.


Fotó: MTI / Kovács Attila

A Fővárosi Állat- és Növénykertben több mint száz éve tartanak orángutánokat kisebb-nagyobb megszakításokkal, négy évtizede pedig megszakítás nélkül. Az 1990-es évek eleje óta a népszerű emberszabásúak rendszeresen szaporodnak is Budapesten. Legutóbb 2010 áprilisában és decemberében születtek kis orangutánok. A Budapesten világra jött állatok közül több ma már más európai állatkertekben él. Legutóbb éppen Lipcsébe került budapesti születésű orangután.

A jelenlegi csapat – az inkubátorba helyezett kölykön kívül – négy állatból áll. Chuij, a hamburgi születésű, 18 éves hím 2004 óta él Budapesten. Moira, a még növésben lévő nőstény Jambitól és Chuijtól született, Jula és Lia pedig tavaly tavasszal érkezett a müncheni állatkertből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik