Belföld

Minden norvégos alapítvány adószámát felfüggesztik

Az Ökotárs, az Autonómia Alapítvány és a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány adószámának felfüggesztését kezdeményezi a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal.

A Kehi javaslatára a Norvég Civil Támogatási Alap támogatásairól döntő alapítványok közül a Kárpátok Alapítvány adószámát függesztette fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a nap folyamán. A többi három alapítványnál is hasonlót kezdeményezett a Kehi. A hivatal azzal indokolja mindezt, hogy a négy alapítvány nem működött együtt velük a Miniszterelnökség megbízásából végzett adatszolgáltatás során. A Kehi szerint az alapítványok több milliárd forint közpénz elosztását végzik, a tevékenységükkel kapcsolatban számos kérdésben titkolóznak, és egyes adatokat a vizsgálat többszöri kérése ellenére sem bocsátottak rendelkezésre

A NAV az MTI érdeklődésére közölte, ha a Kehi megkeresi a hivatalt, az elindítja az adószám felfüggesztésének folyamatát.

Az alapítványok többször is jelezték, hogy nem értenek egyet a kormányzati vizsgálattal, amelyet törvénytelennek tartanak. Szeptember elején rendőrök jelentek meg az Ökotárs Alapítványn irodájában, ahol iratokat és számítógépeket foglaltak le. A rendőrség fellépése ellen  számos civil szervezet tiltakozott, az Ökotárs pedig jogi lépéseket tett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik