Belföld

Megszüntetik a Peches Üldözöttek Szövetségének Pártját

Harmincnégy szervezetet törölnek, mert két egymást követő országgyűlési választáson nem állítottak jelöltet. Egészen furcsák vannak köztük.

Az 1989-es párttörvény szerint ha egy bejegyzett párt nem állít jelöltet két egymást követő országgyűlési választáson, akkor az ügyész indítványára a bíróság megállapítja a megszűnést. Ettől egyesületként az adott szervezet tovább működhet. A Nemzeti Választási Bizottság tájékoztatást küldött az Ügyészségnek arról, hogy mely pártok állítottak jelöltet, ennek alapján harmincnégy párt megszüntetését kezdeményezték – írja az MTI.

A megszűnő pártok közül a legismertebb talán a Centrum Összefogás Magyarországért lehet, melyet 2001-ben Kupa Mihály, az Antall-kormány pénzügyminisztere alapított. A Schmuck Andor-féle Tisztelet Társaság Pártja is a listán van. Megszűnik még egyebek mellett a Magyar Zsellérek, Kisemmizettek, Kiszolgáltatottak Pártja, a „Hunok Nagy Szövetsége” Párt és a Peches Üldözöttek Szövetségének Pártja is, valamint két kisgazda formáció, a Kisgazda Polgári Szövetségpárt és a Kisgazdák Történelmi Szövetsége. A Júdeai Népfront és a Júdea Népe Front nem szerepel a törlendők közt.

Az Országos Bírósági Hivatal nyilvántartásában idén januárban 147 párt szerepelt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik