Belföld

Deutsch: Teremtő, Jézus Krisztus, RTL Klub-vezetők

Bár azt mondja, nincs Orbán-Simicska háború, mégis úgy látja, az erről szóló hírek a Fidesznek a legkedvezőbbek. Nekiment Pintérnek és az RTL-nek is.

A Fidesz EP-képviselője a Népszabadságnak azt mondja: szerinte nincs háború. „Az egész háborús sztori, úgy, ahogy van, nem felel meg a valóságnak.” Ugyanakkor nagy lelkesedéssel olvassa az arról szóló cikkeket, mert a kampányban azok a Fidesznek kedveznek. „Hiszen miről szólnak a hírek? Ki az, aki a „szörnyűséges” Simicska “Oligarcha” Lajossal szemben a leghatározottabban fellép? Orbán Viktor.” A Fidesz politikai ellenfelei és az ellenzéki sajtó bulváréhsége, az “Orbán-Simicska háborúsdi” álhírei döntik romba az elmúlt években iszonyatos energiával épített “jaj-jaj, milyen rettenetes Orbán-Simicska-rezsim van hazugságát.” 

A háborús tudósítások politikai kommunikációs üzenetét kaján mosollyal fogadja. Deutsch az interjúban szép metaforának nevezi, hogy a miniszterelnök a konfliktusról Kötcsén állítólag azt mondta, „azért nem jó, ha túl magasra nő egy fa, mert a lovát akkor nem tudja kikötni”. Értelmezés helyett arról beszél, hogy „Simicska Lajos réges-régen a Fidesz gazdasági igazgatója volt, egy olyan magyar nagyvállalkozó, aki hát finoman fogalmazva sem ápol ellenséges viszonyt a Fidesszel. Ezek a tények. És az a valóság, hogy miközben orrba-szájba közgépezik az ellenzék, az elmúlt években is a közbeszerzéseken a legnagyobb értékben a megrendeléseket a Strabag nyerte”.

Amikor az ellenzéki pamfletekben Orbán és Simicska még tejtestvérek voltak, akkor is voltak köztük véleménykülönbségek, amelyekből most – szerinte – a korábbihoz képest jóval több van, de ez csak érdekkülönbségből fakadó vita, hiszen az egyik a politikában, a másik a gazdaságban akar az érdekeinek érvényt szerezni. Deutsch jelen időben beszél Orbán és Simicska barátságáról. Azt mondja, ők mindannyian baráti viszonyban vannak egymással. Neki is baráti a kapcsolata Kövérrel, Szájerrel, Áderrel, Orbánnal vagy Németh Zsolttal. „Való igaz, hogy a legmeghatározóbb tizenöt-húsz magyar nagyvállalkozó közül egyedül Simicska Lajossal van Orbán Viktornak egy kamaszkoruk óta tartó személyes ismeretsége, barátsága.”

Pintér Attila az MLSZ szuboptimális választása  

A Fidesz EP-képviselője korábbi vitáját Csányi Sándorral rendezte, mivel az MLSZ-elnöknek „ha nem veszti el, jó a humora”. Pintér Attiláról lesújtóbb a véleménye. Az északír vereség után – noha igyekszik rendkívül finoman fogalmazni – azt mondja: „szuboptimális (a vártnál rosszabb eredményű – a szerk.) volt az MLSZ döntése az új kapitány kiválasztását illetően”. Az MTK elnökeként azt ígéri, új stadionjuk megnyitójára nem kér Gripeneket – azt már a Fradinál sem tartotta jó ötletnek. Náluk legfeljebb helikopter, vitorlázó repülőgép jöhet szóba. „Kisebb stadion, kisebb felhajtás.”

A reklámadó politikai fegyver

Deutsch – noha a reklámadót a teljesen normális adófajták közé sorolja – azt is mondja, hogy az „most politikai fegyverként” lett használva. A hihetetlennek tűnő kijelentése mellett többszöri rákérdezésre is kiáll, úgy véli: az adónál az „adópolitikai és médiaszakmai szempontokon kívül egyéb politikai törekvések is szerepet játszottak”, az RTL Klub egójának a mértékét ő ugyanis csak egy végtelenhez közelítő természetes számmal tudná leírni. „Szóbeszéd szerint az RTL Klub vezérigazgatója csak oldalazva tud bemenni még a legnagyobb csapóajtón is, mert akkora lett az arca, hogy csak így fér el. De sas nem kapdos legyek után.” Ennek azonban rögtön ellentmond azzal, hogy azt állítja, az „RTL Klub messze nem olyan jelentős szereplője a magyar médiavilágnak, mint azt állítja magáról”, és csak a csatorna állítja, hogy rá lett szabva a reklámadó.

„Teremtő, Jézus Krisztus, RTL Klub-vezetők”

Ez „az RTL Klub saját mártíriumáról kitalált meséjének a része”, szerinte a Fidesz „a nekünk mindent szabad” féktelen állapotában lévő magyar médiavilágot akarja megzabolázni. Az RTL Klub vezetői is abból indulnak ki, hogy az intellektuális képességek sorrendje a következő: „Teremtő, Jézus Krisztus, RTL Klub-vezetők (….) akkora csocseszek vagyunk, mint ide Lacháza, és majd mi jól megmutatjuk nekik.” Ugyanakkor Deutsch úgy látja, „vidáman, nagy átéléssel beszopták a cumit, és csináltak egy olyan híradót, amivel irtózatos mértékben vesztettek nézettséget”. Az ennek ellentmondó adatokról azt állítja, hogy azok nem igazak, noha nincsenek beépített embereik az RTL vezetésében. Szerinte „szép csendben vissza fognak kullogni a hátsó lépcsőn. A keménykedő kormányellenes szöveg változatlan marad, de közben újra bulvárhíradót fognak csinálni. Ahhoz értenek, ráadásul az nézettebb is”. Lesz reklámadó és lesz bulvárhíradó. Hajrá, RTL Klub! – zárja egy orbáni parafrázissal Deutsch az interjút.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik