Belföld

Parlament előtt a szex lex

Az LMP hatékonyabb védelmet akar a szexuális bűncselekmények ellen. Pedofil nem vehetne részt a pedagógusképzésben.

Az ellenzéki párt törvényjavaslatot nyújtott be a szexuális bűncselekmények elleni hatékonyabb fellépés érdekében. A két előterjesztő – Szél Bernadett és Ikotity István – kevesli, hogy egy nemrég hatályba lépett törvénymódosítás szerint a jövőben nem foglalkozhat gyerekekkel az, aki korábban fiatalkorúak ellen bűncselekményt követett el. Azt szeretnék, hogy az érintett munkakörök betöltésére feljogosító képzésekben se vehessenek részt az ilyen bűncselekmény elkövetői. 

Az LMP szerint fontos, hogy ne csak a foglalkoztatás feltétele legyen a tiszta erkölcsi bizonyítvány, de már az erre jogosító képzésekbe se kerülhessenek be azok, akik korábban gyerekek elleni erőszakos, szexuális bűncselekményt követtek el. Az LMP javaslata a képzésben való részvétel feltételévé tenné a büntetlen előéletet, hogy elkövetők tanulmányaik alatt se kerülhessenek potenciális áldozatok közelébe.

Ennek érdekében módosulna a szakképzésről szóló törvény, amely kizárná a „kisgyermekgondozó, – nevelő, valamint egyéb, gyermekek nevelésével, gondozásával, felügyeletével összefüggő szakképesítést adó” képzésből azt, aki „a tanulót az élet, a testi épség, a nemi élet szabadsága és a nemi erkölcs elleni bűncselekmény vagy kiskorú veszélyeztetése elkövetéséért jogerősen elítélték, és az elítéléshez fűződő hátrányos következmények alól még nem mentesült. A felsőoktatásról szóló törvény azért módosítaná az LMP, hogy a szexuális bűnözők ugyanezért eltilthatóak legyenek a pedagógusképzéstől is.

Az általános indokolás szerint a közelmúlt nagy közfigyelmet kapó szexuális bűncselekményei mutattak rá, hogy a múltban elkövetett nemi élet szabadsága elleni bűnök következmények nélkül maradhatnak, újabb bűnelkövetésre adva lehetőséget. Ezt orvosolhatná, ha „a pedagógusi és a gyermekgondozói pályával összeférhetetlen bűncselekményeknél” a büntetlen előélet már a képzéshez feltétel lenne.

Előzőleg a Fidesz a Büntető törvénykönyv (Btk.) szigorítására vonatkozó javaslatot nyújtott be azért, hogy ne évülhessenek el a gyermekekkel szembeni szexuális bűnök. Selmeczi Gabriella és Bánki Erik előterjesztése fokozott büntetőjogi védelmet biztosítana a gyermekeknek és a kiszolgáltatott helyzetben lévőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik