Belföld

Romlik a magyar felsőoktatás

A szegedi a legjobb magyar egyetem a világ felsőoktatási intézményeinek rangsorában.

A QS-rangsor (Quacquarelli Symonds) 2004 óta vizsgálja a világ egyetemeit. Az oktatók és hallgatók arányát, a külföldi hallgatók és oktatók számát, a munkaadók véleményét, az intézményhez köthető tudományos munkákat is figyelembe veszik a lista összeállításakor – írja az Eduline.hu.

A legjobb magyarországi intézmény a Szegedi Tudományegyetem lett, ami az 551-600. helyen áll. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem a 601-650. helyre került. 2010-hez képest az intézmények aránya jelentősen romlott – akkor az SZTE a 451-500., az ELTE pedig a 401-450. helyen állt.

A világ legjobb egyetemei közt az Oxfordot, a Stanfordot, a Princetont és a Yale-t találjuk.

A romlás a pénzhiánynak tudható be. Az Eduline-nak nyilatkozó rektorok szerint a jelenlegi anyagi helyzetben az is csoda, hogy ilyen eredményt érnek el a magyar felsőoktatási intézmények. „Publikáció csak kutatásból lesz, kutatás pedig pénzből” – mondta Fábri György, az ELTE docense az oktatási portálnak. A jogszabályi változások is rontják az eredményeket, a 62 évnél idősebb oktatóknak ugyanis választaniuk kell a fizetés és a nyugdíj között, így sok kiemelkedő oktatót és kutatót veszítenek az egyetemek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik