Belföld

Két nő szorongathatja meg Felcsút urát

A független agrármérnök Horváth Judit és az LMP-s Szatmári Ildikó ugyan lát kockázatokat abban, hogy polgármesteri választáson kihívják a kormánypárti Mészáros Lőrincet, de nem félnek – derül ki a VS.hu riportjából.

„Nincs veszítenivalóm, van munkám és Tabajdon élek… …Mi bajom lehet? Ennél jobban már nem tudnak ellehetetleníteni” – állítja a függetlenként induló Felcsút melletti Tabajdon gazdálkodó Horváth Judit, akinél a földpályázatoknál telt be a pohár. Az agrármérnök 14 éve foglalkozik pályázatírással, de legutóbb az új rendszerű földosztással már nem sikerült megbirkóznia. Mint elmondta, itt a környéken mindenki tudja, hogy az állami földek ki lettek osztva, és úgy látta, ez az a pont, ami után nem lehet csöndben maradni – olvasható a VS.hu helyszíni riportjából.

Úgy véli, ha esetleg nyerne, egy második Esztergom-szindróma alakulna ki kicsiben. Női településvezető, ellene dolgozó kormánypárti testülettel.

Az LMP színeiben induló Szatmári Ildikót ugyanakkor nem zavarna egy fideszes többségű testület, „ha ugyanúgy működnének, mint most. Bólogassanak mindenre, amit a polgármester mond”.

Mint azt a VS.hu-nak elmondta, a jelenlegi polgármestert két állapotban szokta látni: ha Mészáros Lőrinc az autójában telefonál vagy ha Mészáros Lőrinc az autójából kiszállva telefonál. Épp ezért Ildikó nyitottabb önkormányzati működést ígér, amellett, hogy ő is rendbe rakná a járdákat és bővítené a csatornahálózatot. Saját esélyeit illetően azt mondja, „lehet, hogy most nem sikerül, de akkor a következőn összejön”.

A nők háborúja

Sok olyan konfliktusról, politikai ellenállásról tudunk, amit nők vezettek, robbantottak ki. 1929-ben az akkor még gyarmati sorban álló Nigériában nők ezrei utaztak Olokóba, hogy ott tiltakozzanak, amiért a Warrant Chiefek (adószedéssel is foglalkozó nemesek) megszigorították a nők szereplését a kormányban. A tiltakozások során több Warrant Chief lemondott, és számos helyi politikai-közigazgatási szervezet, ún. bennszülött udvar, tanács megsemmisült. A felkelést három nő vezette: Ikonnia, Mwannedia és Nwugo tartotta kordában a tömeget, és csillapította le őket intelligenciájával, remek szónoki képességével, amíg el nem fajultak a dolgok, mikor három,úttorlaszokat emelő nőt megölt a hatalom.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik