Belföld

Ezren dolgoztak éjszaka a gátakon

Tűzoltók, rendőrök és önkéntesek dolgoztak a katasztrófavédelmi tisztek irányítás alatt a Mura menti településeken, a folyó éjszaka Letenyénél már tetőzött, Vas megyében lakóházakat veszélyeztet a víz, és vasútvonalat is le kellett már zárni.

A Mura Letenyénél – ahol 1972-ben 514 centis rekordot mértek – éjfél előtt tetőzött 548 centiméteren, reggel hat órakor pedig 541-et mutatott a vízmérce. Murakeresztúron – ahol szintén 1972-ben volt a legmagasabb, 568 centiméteres a vízállás – még emelkedik a vízszint, és kora reggel 584 centit mértek – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Molnáriban és Murakeresztúron még tovább építik az ideiglenes gátakat, de éjszaka Kerkaszentkirályon, Muraszemenyén, Murarátkán, Tótszerdahelyen és Letenyén is jelentősebb védekezési munka zajlott. Mintegy 65 ezer homokzsák felhasználásával erősítették az ideiglenes védműveket, gátszakadás vagy más komolyabb gond sehol nem volt, a folyót sikerült a medrében tartani.

A védekezést mindenhol katasztrófavédelmi tisztek irányítják, a tűzoltók mellett sok rendőr és önkéntes is van a térségben.
A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság szerint a Mura áradása miatt veszélyeztetett településeknél a katasztrófavédelmi és vízügyi szakemberek munkáját zalai rendőrök, készenléti rendőrök, polgárőrök és önkéntesek segítik. A térségbe kétszázötven rendészeti szakközépiskolást is vezényeltek.

Lakóházakat veszélyeztet a víz a Vas megyei Sorkikápolnán

Hétfő éjszakai információk szerint három lakóházat veszélyeztetett a víz a Vas megyei Sorkikápolnán, az Alkotmány utcában. A szombathelyi hivatásos tűzoltók négy szivattyúval dolgoznak a helyszínen, az egyik ház lakóját ki kellett telepíteni, őt a községi kultúrházban helyezték el – közölte honlapján a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Megelőző intézkedésként Vasváron négy lakóházat és egy szarvasmarha istállót védenek homokzsákokkal, Kámban pedig a gátat erősítik meg homokzsákokkal az önkéntes tűzoltók.

Gyékényes és Murakeresztúr között szünetel a vonatközlekedés

Gyékényes és Murakeresztúr között kedd hajnaltól szünetel a vonatközlekedés, a katasztrófavédelem az árvízi helyzetre tekintettel lezárta a vasúti pályát, ezen a szakaszon is vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat – közölte a Mávinform az MTI-vel.

Továbbra is pótlóbuszokkal kell utazni a Zalaegerszeg-Rédics vonalon Csömödér-Páka állomás és Rédics között, valamint a Kaposvár-Siófok vasútvonalon Tab és Siófok között, ott várhatóan pénteken indulhat újra a vonatközlekedés.

A közúti hosszabb útvonal és az átszállások miatt 20-30 perces késések is előfordulhatnak az említett vasútvonalakon. Keddre viszont Aszófő és Balatonakali-Dörgicse között, ahol a belvíz miatt hétfőn pótlóbuszokkal kellett utazni, ismét járnak a vonatok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik