Belföld

Árvíz: emelték a készültségi szintet a Rábánál

A Rábán a harmadfokú készültség szintje feletti tetőzésre számítanak a szakemberek a Vas és Győr-Moson-Sopron megye határán fekvő Ragyogónál, de lejjebb, Vágnál és Árpásnál is. A Mura rekordot döntött, és már kevesebb utat kell lezárva tartani.

Több szakaszon emelték a készültség szintjét. Győr közelében, Gyirmótnál 30-50 centiméterrel haladja majd meg a vízszint a másodfokú készültség határát – közölte az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Mórichidánál a Marcal további lassú áradása várható, az ár kedvezőtlen esetben elérheti az első fokú készültség szintjét.
Folyamatos viszont a Sopron környéki vízfolyások, köztük az Ikva apadása. A Cuhai-Bakony-ér Bőnynél hétfő délutántól még lassan áradt, de a tetőzésig összesen 15 centiméternyi szintemelkedést prognosztizálnak a szakemberek.

Déli tájékoztatásuk szerint a Rábán érkező árhullám miatt elsőről másodfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget Nick, Uraiújfalu, Pápóc és Ostffyasszonyfa térségében.

Rekordot döntött a Mura

A Mura Letenyénél kedden késő este az eddigi legnagyobb vízállást 40 centiméterrel meghaladva tetőzött, és lassan árad Murakeresztúrnál, ahol tetőzés közeli állapot alakult ki.

A Mura Letenyénél 554 centiméteren tetőzött, ami 40 centiméterrel haladja meg az eddig legmagasabb, 1972-ben mért vízállást. A folyón kedden 11 órakor 535 centimétert mutatott a vízmérce.

Az árhullám csúcsa reggelre Murakeresztúr térségébe ért, ahol lassan áradó, tetőzés közeli állapot alakult ki. A szakemberek ott 590 centiméter körüli tetőzést várnak, és 11 órakor 583 centiméteres vízszintet mértek. Változatlanul harmadfokú a készültség.

 
Fotó: MTI / Varga György 

Kedd estétől várható a víz apadása, csütörtökre valószínűleg már több mint egy méterrel lesz alacsonyabb a vízállás.
Murarátkán a körtöltést nyúlgát építésével erősítette meg 20 ezer homokzsák felhasználásával a katasztrófavédelem, önkéntesek, rendőrhallgatók segítségével, összesen 120 ember részvételével. Tótszerdahelyen a Borsfai-patak jobb partján 400 méter hosszú nyúlgátat építettek, 30 centiméterrel magasabbra a várható vízszintnél, a bal parti töltésén pedig 40 centimétert emeltek az átázott töltéskoronán.

Molnáriban 400 méter hosszúságban építettek ki nyúlgátat. Murakeresztúron kedd hajnaltól kétszáz méter hosszan megmagasították a töltést homokzsákokkal, csaknem kétszáz rendőr és negyven civil segítségével.

Továbbra is folyamatosan szivattyúznak Murakeresztúron, Molnáriban, Tótszerdahely több részén és Murarátkán is.

Utak szabadultak fel

A reggeli kilenccel szemben délben már csak négy út volt lezárva árvízi elöntések miatt. A Principális-csatorna magas vízállása miatt változatlanul nem lehet közlekedni Nagykanizsán a 74-es út négy kilométeres szakaszán, valamint a Camping úton. A Mura áradása miatt Murarátkán és a Kerkaszentkirályon egy-egy út van lezárva a járműforgalom elől.

Az M70-es autóút Tornyiszentmiklós felé vezető oldalán, a 7-es úti csomópontnál a lassító sáv van lezárva elöntés miatt.
A Zala Zalabérnél hétfőn dél körül tetőzött, kedd reggelre már gyengén apadt. Zalaapáti térségében azonban továbbra is nagyon lassan áradt a folyó, amelyet kedden stagnáló vízjárás jellemzett.

A hidrológusok becslése szerint 330 centiméter körüli, harmadfokú védekezést igénylő tetőzés várható a Zala alsó szakaszán. Az árhullám este érkezik a térségbe, ahol szerdán várható a tetőzés.

A Principális-csatornán hétfőn a déli óráktól kezdődött meg a nagyon lassú apadás, kedd reggelig csupán két centimétert csökkent a vízszint.

A Kerka az elmúlt 24 órában apadt, Tormaföldénél mintegy 30 centimétert csökkent a vízszintje. A Kebele- és a Szentgyörgyvölgyi-patak kedd reggelre már szintén apadt, Rédicsnél 30 centimétert csökkent a Kebele szintje.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik