Belföld

Áder nekiment a maffiának

Áder (Áder)
Áder (Áder)

Az Index szerint kialakult az állampolgárság-biznisz. Az államfő egyet most visszavont.

Az államfő – az Alaptörvény felhatalmazása alapján – a belügyminiszter előterjesztésére döntött úgy, hogy megfosztja állampolgárságától a hamarosan 34. születésnapját ünneplő, Belgrádban született – neve alapján vélhetően – magyar férfit. A pontos indok nem ismert, de Áder János a törvénynek arra a paragrafusára hivatkozott, amely szerint az állampolgárság visszavonható attól, aki állampolgárságát jogsértően, valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg.

Fotó: Kummer János

Közben az Index arról ír, hogy az elmúlt években kialakult az állampolgárság-biznisz, rengeteg csaló szerzett magyar állampolgárságot, hogy szabadon utazhasson a világban, kemény maffia épült a közvetítésre. Egy volt állampolgárság-kereskedő ügynök szerint volt olyan falusi polgármester, aki egyszerre kétszáz kérelmet írt alá. Fél óra alatt több mint 60 milliót tett zsebre ezzel.

Az üzlet úgy beindult, hogy egy idő után a magyar felmenőkkel nem rendelkezőknek is elkezdték eladni az állampolgárságot, és még hamis kárpátaljai magyar gyökereket is készítettek. Jellemzően ukránoknak, oroszoknak. A hírportál konkrét példaként említi, amikor egy orosz középvezető 10 ezer euróért (nagyjából 3 millió forintért) vette a magyar állampolgárságot, és gyorsan kiment Németországba, majd a családtagjai „lettek magyarok” és mentek utána.

A rendőrség a nyáron vesztegetéssel gyanúsította a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal egyik kormánytisztviselőjét. A korrupciós ügyet a Nemzeti Védelmi Szolgálat tárta fel. Az ügyintéző többször juttatott állampolgársághoz olyan külföldieket, akik nem feleltek meg az egyszerűsített honosítás feltételeinek, például nem tudtak magyarul. A tisztviselő beismerte ezt. Ő – egy román felhajtó közreműködésével – alkalmanként 20 ezer és 50 ezer forint közötti összegért hunyt szemet.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik