Belföld

Orbán megmutatta másik arcát az építők lapjában

A Magyar Krónika az építők lapja - mondta a rádióban az új havilap főszerkesztője. Közrádiós lapajánló, némi áhítattal.

„Már az első számra is olyan jóleső volt rápillantani” – adta meg az alaphangot az interjúhoz a Vasárnapi Újság felelős szerkesztője, aki szerint Szent István király palástja a címlapon mindazt sugallja, amit a Magyar Krónika belül kínál. A főszerkesztő nem cáfolta ezt. Szerinte ez bizony így is van, mert a palást egy kicsit olyan, mint egy angyalszárny Magyarország felett. Azért is tér vissza a palást egy-egy részlete, motívuma valamennyi lapszámban, mert Bencsik Gábor ambíciója, hogy óvja a lapot és az országot, amely szerinte „nagyon sok értéket hozott létre, és hoz jelenleg is”.

A főszerkesztő hitvallása, hogy “nem kell félni a nagy szavaktól. (…) Valamiért kialakult a világban, és súlyosabban a világátlagnál, súlyosabban nálunk, hogy gúnyosnak kell lenni, fölényesnek kell lenni, távolságtartónak, hitetlennek kell lenni, mert a világ olyan. (…) Cikizni kell, utálkozni kell, lenézni kell, fölényesnek lenni”. Pedig szerinte mindez nem igaz.

“Egyfajta bátorság kell, hogy az ember lélekről, lélekkel beszéljen, vagy ilyeneknek adjon teret. (…) Muszáj ezt a bátorságot gyakorolni”, mert igenis be kell mutatni, „hogy van lélek, van érték, van tartalmas élet”.  A főszerkesztő egy színvonalas, értékes lapot akar csinálni.

A Magyar Krónikában – a rádiós kérdező szerint – a politikusok is egy másik arcukat mutatják meg. „Ilyen ez az Orbán Viktor írás is. Olyat idéz Kosztolányitól”, amitől már a riporter is tudja, miért érdemes szobrot állítani valakiknek vagy valaminek. A kormányfő a költőtől azt idézte, hogy „a szobor legtöbbször jóvátétel, elégtételadás és bocsánatkérés valakitől, akit az élet bántott meg, vagy mi bántottunk meg”.

Bencsik Gábor szerint egyre kevesebben kötnek bele az élet szépségét hirdető lapjába. „Fogynak az irigyek”. A fanyalgók még hiányolják a kötözködést, a finnyáskodást, de az nem is lesz, mert ez a lap az építkezőké, akiknek hosszabb távon mindig igazuk van. „Ez a lap megpróbál a krónikája lenni annak, hogy építés folyik.” A főszerkesztő a jövőt illetően elárulta, hogy a következő szám vezető anyaga Kaposvárról fog szólni és bemutatják, hogy „milyen vagány pali” volt Petőfi. Bencsik optimista, azt mondta, hogy folyamatosan emelkedik a példányszámuk, lassan kezdik megismerni őket, meglesz az ezredik előfizetőjük, „úgy tűnik, ez működni fog.”   

Az interjú itt meghallgatható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik