Belföld

Megnevezték az Alkotmánybíróság új tagjait

A kormánypártok javaslatára Czine Ágnes, Sulyok Tamás és Varga Zs. András alkotmánybíró-jelöltekről szavazhat jövő szerdán az Országgyűlés.

Az Alkotmánybíróság tagjait jelölő eseti bizottság fideszes alelnöke, Gulyás Gergely a zárt ülés után elmondta, ellenzéki jelöltekről is szavazott a testület, de ők nem kapták meg a kilenctagú bizottságban a szükséges öt igen szavazatot.

Nem politizáltak pártban a jelöltek

Mindhárom jelölt rendelkezik tudományos fokozattal, a gyakorlati mellett tudományos munkát is végeznek és sosem folytattak pártpolitikai tevékenységet.

Czine Ágnes bíró a Fővárosi Ítélőtábla Büntető Kollégiumának vezetője, tanít mind a Károli Gáspár Református Egyetemen, mind a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Sulyok Tamás ügyvéd a Szegedi Tudományegyetem alkotmányjog tanszékének oktatója, Varga Zs. András, aki a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dékánja, korábban legfőbb ügyész helyettes volt .

Az MSZP elvonult

A zárt ülés elrendelése előtt Tóth Bertalan, a testület MSZP-s alelnöke elhagyta az ülést, amelyet színjátéknak és méltánytalan eljárásnak nevezett. Kifogásolta, hogy nem hallgatják meg a jelölteket, és azt is, hogy kevés határidő állt rendelkezésükre az értékelésre. Gulyás Gergely ezt visszautasította, és úgy reagált: minden párt élhetett a jelölés jogával.

A jelöltek alkotmánybíróvá választásához az összes parlamenti képviselő kétharmadának támogatása szükséges, megválasztásuk tizenkét évre szól.

Bragyova András jelenlegi alkotmánybíró és Kovács Péter kilencéves megbízatása szeptember végén jár le, novemberben pedig Balogh Elemér távozik a testületből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik