Belföld

Méteres víz zárt el több zalai települést

Megközelíthetetlenné vált négy zalai település szombat éjszaka, mert az utakon egy méter magas víz hömpölyög. A megyében a villámárvizek, elöntések miatt több mint száz alkalommal riasztották a katasztrófavédelmet.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta: Bödeháza, Gáborjánháza, Szijártóháza és Zalaszombatfa vált megközelíthetetlenné, miután a térségbeli patakok kiléptek a medrükből. Az utakon egy méter magas víz hömpölyög.

Az áradások miatt a megyében további hét út még mindig járhatatlan. Továbbra is zárva van a forgalom elől Nagykanizsán a 74-es főút, valamint a 6804-es jelű út a kiskanizsai városrészben. Murarátkán és Szentgyörgyvölgyön egy-egy útszakaszon, valamint Baglad és Nemesnép közelében több útvonalon sem lehet közlekedni.

Szombaton a lakóházakat, egyéb ingatlanokat érintő villámárvizek, elöntések miatt több mint száz alkalommal riasztották szombaton a katasztrófavédelmet – közölte a zalai szervezet vasárnap a honlapján. A 111 riasztás túlnyomó többségében lakóházak védelme érdekében volt szükség az elárasztott pincékből, épületekből a víz kiszivattyúzására vagy homokzsákos védekezésre. Lentiben étteremből, Letenyén üzemcsarnokból, Gelsén és Zalaszentivánon a temetőből kellett jelentős mennyiségű vizet eltávolítani.

Murarátkán, Letenyén és Lentiben több esetben idős emberek vagy sérültek kijutásában segítettek a tűzoltók, hogy az érintetteket átadják a mentőknek. Zalaszombatfán háziállatokat menekítettek ki a település olyan pontjára, amelyet nem veszélyeztet az áradás. A zalaegerszegi Domb utcában szombat este föld omlott egy emberre, aki súlyosan megsérült. Őt szintén a katasztrófavédelem munkatársai szabadították ki a veszélyes helyzetből.

Az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt a leginkább érintett Zala megyében eddig mintegy 20 ezer homokzsákot és 190 köbméter homokot használtak fel a védekezés során, 10 ezer homokzsákot pedig készenlétben tartanak az érintett településeken. Mukics Dániel, az OKF helyettes szóvivője úgy tájékoztatott, hogy a megyében homokzsákokkal védekeznek Mikekarácsonyfánál, Rédicsen, Lovászinál, Muraszemenyénél, Kerkaszentkirályon, Szécsiszigeten, valamint Lentikápolnánál.

Vas megyében két helyen védekeznek a szakemberek homokzsákokkal: Körmenden mezőgazdasági területről folyik a víz a településre, Szentgotthárdon pedig egy fatelep csarnokába folyik be a csapadék. A Veszprém megyei Noszlopon egy lakóházat veszélyeztet az áradás, ezért a szivattyúkon kívül homokzsákos védekezésre és útlezárásra is szükség van. Somogy megyében Siófokon egy lakóházból nyolc embert kellett kitelepíteni. A település több pontján szivattyúznak a katasztrófavédelem tűzoltóegységei – tájékoztatott a helyettes szóvivő.

Szombat éjjel a Tab és Siófok közötti szakaszon a tartós esőzés miatt kialakult vízátfolyások kimosták a vasúti pálya ágyazatát – közölte az MTI-vel vasárnap hajnalban a Mávinform. A víz mintegy 20 méteres szakaszon öntötte el és mosta ki a pályát.

A helyreállítás előreláthatóan több napot vesz igénybe, ezért vasárnap hajnaltól vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat Siófok és Tab között. A közúton hosszabb útvonal és az átszállások miatt 30-60 perces késések is előfordulhatnak a teljes vonalon – írja a közlemény.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik