Belföld

Két helyen nem választhatnak polgármestert

Bihari Dániel
Bihari Dániel

tud újságíró. 2014. 09. 13. 16:30

A polgármester- és képviselőjelölteket hétfőn 16 óráig lehetett bejelenteni, a választási bizottságoknak pedig négy napjuk volt arra, hogy – a választási irodák ellenőrzése alapján – megállapítsák, sikerült-e a jelölteknek a korábban meghatározott számú érvényes ajánlást összegyűjteniük, és döntsenek a jelölt nyilvántartásba vételéről.

Két településen nem lesz választás

A választási bizottságok döntéseit a választási irodáknak rögzíteniük kellett a választási informatikai rendszerben, ám az NVI internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu adatai szerint három településen még nem rögzítették az egyéni listás jelöltek nyilvántartásba vételéről született döntéseket. Bács-Kiskun megyében Kéleshalom községben hét egyéni listás jelölt neve mellett szerepel, hogy a választási bizottság döntésére vár, a Nógrád megyei Jobbágyiban három, a Veszprém megyei Papkesziben pedig nyolc egyéni listás jelölt nyilvántartásba vételével kapcsolatos döntést nem rögzítettek még.

A választás.hu adatai szerint két településen – a Tolna megyei Aparhanton és a Vas megyei Tanakajdon – marad el a polgármester-választás október 12-én, mert egy jelöltet sem vettek nyilvántartásba a választásra. A többi 3175 településen összesen 8142 jelöltet vettek nyilvántartásba, közülük 6506-an (79 százalék) függetlenként, 662-en egy jelölőszervezet képviseletében, 974-en pedig több jelölőszervezet közös jelöltjeként vágnak neki a megmérettetésnek.

Budapestért heten szállnak ringbe

Budapesten a 23 kerületben 138 polgármesterjelölt indul, a legtöbb – átlagosan több mint három – polgármesterjelölt Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye településein indul. Átlagosan csak két polgármesterjelölt indul Győr-Moson-Sopron és Vas megyében: a 183 településen 382 polgármesterjelölt. Azon a 3008 településen, ahol a lakosság száma nem éri el a tízezret, egyéni listán választják meg a képviselő-testületek tagjait, eredetileg 14 572-t. Nem indult azonban annyi jelölt a Baranya megyei Kishajmáson és a Vas megyei Tanakajdon, ahány tagból állna a testület, így azon a két településen elmarad a képviselő-választás.

Az NVI nyilvántartása szerint 35 907 egyéni listás jelöltet vettek nyilvántartásba a választási bizottságok, de ebben az adatban még nem szerepel Papkeszi, Jobbágyi és Kéleshalom – a honlap szerint “döntésre váró” 18 képviselőjelöltje. A 35 907 képviselőjelölt közül 31 126 indul függetlenként, azaz több mint 86 százalékuk. 1981 képviselőjelöltet egy jelölőszervezet állított, 2800-an pedig több jelölőszervezet közös jelöltjeként vágnak neki a megmérettetésnek.

Az egy képviselői helyért versengő legtöbb jelölt Jász-Nagykun-Szolnok megyében van: 78 képviselői helyért 1261-en indulnak, azaz egy posztért több mint tizenhatan. A legkevesebb versengő jelölt Vas megyében van: a 216 helyért 1491-en versenyeznek, ráadásul ebből 1431-en (95 százalék) függetlenként. A 169, tízezernél több lakosú településeken vegyes választási rendszerben, egyéni választókerületben és kompenzációs listán juthatnak a jelöltek mandátumhoz. Az 1638 egyéni választókerületi mandátumért 8302-en versengenek, 759-en függetlenként, 4834-en egy jelölőszervezet képviseletében, 2709-en pedig több jelölőszervezet jelöltjeként. A főpolgármester-választásra hét jelöltet vettek nyilvántartásba.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.