Belföld

Komoly gondok az eső miatt több megyében

A nagy mennyiségű esővíz elsősorban a Zala, a Vas és a Győr-Moson-Sopron megyeiek életét keseríti.

Zala – Elöntöt utak

Több település is megközelíthetetlenné vált délelőtt Zala megyében. A rendőrség délutáni közlése szerint már sikerült orvosolni a problémát, ugyanakkor a vízátfolyások miatt több utat lezártak: a 74-es főutat a 1+400 és az 5+500, Nagykanizsánál, a 6835-ös utat a 14+000, Nagykanizsánál, a 7421-es utat a 0+0 és a 3+482, Letenyénél, a 7538-as utat a 4+900, Murarátkánál, a 7538-as utat a 0+000, és a 4+700, Letenye és Murarátka között, a 74211-es utat a 0+0 és a 3+269, Nemesnépnél, a 7424-es utat a 0+800 kilométerszelvénynél, Nemesnép és Baglad közötti útszakaszt, Szentgyörgyvölgynél, a 7407-es utat a 4+691 és a 7+075, Babosdöbréténél, a 75137-es utat a 1+500 és a 2+700.
és Oltácnál a 6804-es utat,a 0+0 és a 0+300 kilométerszelvénynél.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság továbbra is azt kéri a közlekedőktől, hogy lehetőség szerint kerüljék el az érintett útszakaszokat, illetve kellő óvatossággal vezessenek.

Lentiben  a reggeli órákban – megelőző jelleggel – kiürítették a kertváros egy részét, mert a sok eső miatt megemelkedett víz átcsapott a lendvadedesi víztározó gátján, egyre több helyen szivárog és folyik ki a víz. A fürdőhöz közeli utcákban a tűzoltók hangosbemondókkal tájékoztatták a lakosságot kora reggel. Összesen 124 embernek kellett elhagynia az otthonát, számukra a Vörösmarty Mihály Általános Iskolát jelölték ki befogadóhelynek. Mostanra mindenki elhagyta otthonát, többen rokonoknál helyezkedtek el, az emberek kisebb hányada vette igénybe a befogadóhelyet. 

Vas – útzárak és vízátfolyások

A lehullott csapadék miatt több útszakaszon teljes útlezárásra és lassabb haladásra kell számítani Vas megyében szombaton. A Szakonyfaluba vezető úton vízátfolyás akadályozta a településre történő bejutást, ezért a rendőrség a katasztrófavédelem munkatársaival együttműködve nyújtott segítséget a falu lakóinak.

A katasztrófavédelem délután közölte, délután fél 2-re felszabadult a csapadékvíz miatt lezárt, Szakonyfaluba vezető út, de Alsószölnököt továbbra sem lehet magyar oldalról megközelíteni. Az utak felszabadításán, illetve a víz eltávolításán a Hármashatár Mentőcsoport is dolgozik, 21 fővel.

Forgalomkorlátozásra és lassabb haladásra kell számítani az alábbi településeken és útszakaszokon. Körmenden a Bástya utcában, Magyarnádalján, Magyarszecsődön, Harasztifaluban, Gödörházán, Veleméren, a Máriaújfalu és a Jakabháza közötti útszakaszon, a Rábatótfalu és az Alsószölnök közötti útszakaszon, a Kerkáskápolna és a Magyarföld közötti útszakaszon.

Homokzsákokkal védik szombat délután óta a szántóföldről befolyó csapadékvíztől a lakóházakat Körmenden, a Hunyadi utcában. A zsákok pakolásában a körmendi hivatásos tűzoltók és a városi rendészeti szakközépiskola tizenegy diákja vesz részt.

Győr-Moson-Sopron – apadás és leomló ház

Megkezdődött az apadás az éjjel Mezőörsön a Cuhai-Bakony-éren – közölte a katasztrófavédelem Győr-Moson-Sopron megyei szóvivője szombat reggel az MTI-vel. Ruskáné Takács Anita tájékoztatása szerint lassan, de folyamatosan apad a víz. Jelezte azt is: vízátfolyás akadályozza a közlekedést a Mezőörs és Rétalap közötti úton két helyen. A regionális vízügyi igazgatóság korábbi közlése szerint éjfélre várták a Cuhai-Bakony-ér tetőzését a településnél. Péntek délután mintegy harmincan védték a víz által veszélyeztetett lakóházakat.

Az eső azonban nem kímélte egy kunszigeti család házát: a víz alámosta az épületet, az oldalfala megrepedt és leomlott. A körzeti megbízott a polgárőrökkel és önkéntes tűzoltókkal a bajbajutott család megsegítésére sietett, a történtekről értesítette a polgármesteri hivatalt. Senki sem sérült meg, a kárelhárításon a katasztrófavédelem munkatársai dolgoznak. Az önkormányzat a három felnőttet és a két kiskorú gyermeket egy panzióban helyezte el.

Fotó: police.hu

Hevesben is hasonló eset történt: az esőzés miatt átázott és veszélyesen megdőlt egy gyöngyösoroszi családi ház egyik fala, ezért a lakókat rokonoknál szállásolják el. Az esethez a gyöngyösi hivatásos tűzoltók vonultak ki.

Készültség

Jelenleg 138 kilométeres folyószakaszon van elsőfokú árvízvédelmi készültség az országban, a hajnali csapadék hatására intenzív vízállás-emelkedések indultak meg – tájékoztatta Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) szombaton az MTI-t. Ugyanakkor a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség elrendelésére is szükség lehet szombat délutántól és estétől a Rába felső szakaszán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik