Belföld

Tanévbotrány – tanártüntetéssel

Terjed a miskolci vírus? Most Püspökladány pedagógusai „lázadnak”. Az augusztus 15-e peches nap az iskoláknak.

A Karacs Gimnázium megbízott igazgatóját “visszamenőlegesen”, augusztus 15-ével eltávolították, helyére egy fideszes önkormányzati képviselő, volt alpolgármester került. A tanárok tiltakozó aláírásokat gyűjtenek, demonstrációt szerveznek. A Karacs Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium élére idén augusztus elsejével megbízott igazgatóként egy évre nevezték ki Pierog Istvánné korábbi igazgató-helyettest. Ő elkezdte a munkát, elindította a tanévet.

Szeptember 9-én ehhez képest egy dolgozói értekezleten közölték, hogy már nem ő a vezető, hanem Petőné Papp Margit, volt alpolgármester. Az új igazgató jelenleg is önkormányzati képviselő, újrázni is akar a Fidesz színeiben. A pedagógusok fölháborodtak, amiért Pierog Istvánnét “visszamenőlegesen” távolították el posztjáról, hiszen megbízását augusztus 15-i hatállyal vonták vissza.

A tanárok kifogásolják azt is, hogy az új vezető megbízotti kinevezése önkényes volt. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) a Népszabadságnak azt írta, hogy – csakúgy mint Miskolcon – az intézményvezetői posztra kiírt pályázat eredménytelenül zárult, július végén az intézmény vezetőjének és helyetteseinek lejárt a megbízása.  Mivel “a fenntartónak kötelessége gondoskodni a köznevelési intézmény zavartalan működéséről, ezért egyeztetések történtek.

A korábban vezetői beosztást betöltők közül senki nem vállalta további egy évre a felelősséget a magasabb vezetői feladatok ellátására vonatkozóan. Az eredménytelen egyeztetés után a fenntartó a rendelkezésre álló adatok alapján intézményvezető-helyettest bízott meg, aki az intézményvezetői feladatokat is ellátta. Őt nem lecserélték, hanem lemondott. Az új, megbízott intézményvezető mellett szólt – a Klik szerint – szakmai tudása, felkészültsége, szakmai múltja, illetve hogy korábban már látott el magasabb vezetői feladatot Püspökladányban. Az ő megbízása a sikeres pályázati eljárás eredményes befejezéséig, de legfeljebb 2015. augusztus 15. napjáig tart, az intézményben az oktatás zavartalanul, a megszokott módon folyik”.

Közben Miskolcon a keddre tervezett mécsesgyújtó demonstrációt ma este hétkor tartják meg a Kazinczy Ferenc Általános Iskola előtt. Korábban erre a szülői munkaközösség nem kapott engedélyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik