Belföld

Áradnak a folyók

Másodfokú készültségi szint közelében tetőzhet a Duna a hétvégén.

A csapadékos időjárás következményeként jelentős árhullámok alakulhatnak ki – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság pénteken az MTI-vel. Pénteken délelőtt szegedi szakemberek indultak segíteni a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóságra.

Egyelőre még nincs készültség a fővédvonalakon, de a Duna a Győr-közeli Nagybajcsnál másodfokú készültségi szint közelében tetőzhet a hétvégén. Rajka és Dunaremete között délben elrendelték az elsőfokú árvízvédelmi készültséget. Az intenzív esőzések mellett az is növeli a vízszintet, hogy a bősi erőmű karbantartása miatt jelentős vízmennyiséget vezettek át az Öreg-Dunába. Budapestnél várhatóan az alsó rakpartot sem éri el a levonuló áradás.

A Rábán Körmendnél elsőfokú készültséget rendeltek el. A folyó vízszintje Ragyogónál a másodfokú árvízvédelmi szint közelében jár, Árpásnál is meghaladja majd az elsőfokú készültségi szintet. Vasárnap Győrnél is elérheti a rakpart szintjét a Rába.

A Lajtán Mosonmagyaróvárnál a harmadfokú készültségi szintet meghaladó vízállásra lehet számítani, miután a következő két napban további 50 milliméternyi csapadékot jeleznek előre a folyó vízgyűjtő területein. A Répce vízszintje is jelentősen emelkedik.

A Murán és a Dráván az elsőfokú árvízvédelmi készültség szintjét meghaladó vízállások várhatóak.

A Principális-csatornán az elmúlt 24 órában lehullott 30-35 milliméternyi eső miatt a pénteki nap folyamán lassú, 5 centiméter körüli emelkedés várható.

 
A Principális-csatorna áradása Nagykanizsánál. MTI / Varga György 

A Cuhai-Bakony-ér is árad, pénteken reggel nyolc órakor Bakonybánk, Mezőörs, Bana, Bőny és Rétalap térségében elsőfokú készültséget rendelt el a vízügyi hatóság. Mezőőrsön két ház udvarán már áll a víz, a településen épített terelőgátat munkagépekkel hosszabbítják és ötezer homokzsákkal erősítik meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik