Belföld

Nemi erőszak a gólyatáborban: kiakadtak a jogászok

Túlzás lenne a Büntető törvénykönyv szigorítása az ELTE gólyatáborában történtek miatt - vélik szakemberek, akik a hvg.hu-nak nyilatkoztak.

Számítson minősített tételnek a büntető törvénykönyvben, ha valaki oktatási intézményben, illetve intézmény által szervezett programon nemi erkölcs elleni bűncselekményt követ el – ezzel az ötlettel állt elő az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető Balog Zoltán.

A hvg.hu gyakorló jogászokat kérdezett meg a miniszter kezdeményezéséről. A szakemberek egyöntetű véleménye szerint nem lehet egyedi esetek alapján folyton módosítgatni a Btk.-t, és nem tapasztalják, hogy létezne gólyatábor-bűnözési tendencia, ami indokolná a súlyosabb minősítést. Ezért inkább politikai húzásnak tartanák a módosítást.

Hadnagy József ügyvéd például azt mondta, szerencsésebb lenne, ha akkor változtatnának a Btk.-n, ha ez tendenciaként jelentkezik, különben minősítő körülmény lehetne az is, ha valaki közterületen követ el erőszakot.

„És ha könyvtárban, templomban vagy hangversenyen történik nemi erőszak?” – kérdezett vissza egy névtelenséget kérő bírósági forrás is, érzékeltetve, mennyire abszurd a helyszín alapján szigorítani egy büntető törvényt.

A politika játékszere

Finszter Géza kriminológus a portálnak azt mondta, a büntetőjog körében a szakmai szempontok szinte lényegtelenné, zavaró tényezővé és így a politika játékszerévé váltak, és felháborítónak tartja, hogy egy politikusnak nem kötelessége kikérni a szakma véleményét.

Egy névtelenséget kérő büntetőbíró azt mondta, „csak a jogalkotói akaraton múlik, hogy megtörténik-e a módosítás, nem hiszem, hogy lesz akadálya, ha meg akarják tenni”. Szerinte nem egyedülálló, hogy egy eset alapján módosítják a jogszabályokat, és „erre minden kormány idején volt példa”.

Ahogy arról a Hír24 is beszámolt, augusztus végén Fonyódon az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának gólyatáborában megerőszakoltak egy lányt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik