Belföld

Fizetőssé tennék az RTL Klubot és a TV2-t

A két legnagyobb országos kereskedelmi televízió januártól fizetőssé tenné tartalmait – írja a Napi Gazdaság.

A döntés azt jelentené, hogy az RTL Klub és a TV2 pénzt kérne a kábeltévé-szolgáltatóktól tartalma terjesztésért. Az összeg havonta háztartásonként háromszáz forint körül mozogna, amit a kábelszolgáltatók túlzottnak tartanak. A kormány közben éppen annak lehetőségét vizsgálja, hogy a műsorszolgáltatóknak a digitális átállás után, a jövő év elejétől se kelljen fizetniük a két országos televízió tartalmaiért.

A TV2 arról tájékoztatta a Napi Gazdaságot, hogy január 1-jétől kér díjat a műsorterjesztésért, a csatorna az általános szerződési keretfeltételeket december 1-jéig megjelenteti, arról jelenleg is tárgyalnak a terjesztői piac szereplőivel, az ÁSZF a visszajelzések alapján módosul. 2015-től az RTL Klub – az összes többi csatornához hasonlóan – szintén programdíjat kér műsoráért. A cég tárgyalásairól többet nem árult el, azok üzleti titkok. A Napi Gazdaság emlékeztet rá, hogy a jelenleg hatályos ÁSZF módosítása előtt harminc nappal az új szerződési feltételeket hozzáférhetővé kell tenni.

Már régóta lóg a levegőben

Évek óta téma a két nagy kereskedelmi csatorna fizetőssé válása, 2010-ben még 600 forintról szóltak a pletykák, amit azonban túlzónak ítéltek a csatornák, jóllehet összeget nem mondtak. A kieső reklámbevételekre hivatkozva már akkor úgy érezték a csatornák, hogy máshonnan kéne beszedniük a pénzt. Akkoriban a minimális kínálatot jelentő „szociális tévécsomag” 1200 forint volt, így azt 50%-kával emelte volna meg a tervezet, amely ki is verte sok helyen a biztosítékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik