Belföld

Barroso Magyarországon: Sok nehézség van még előttünk

Európa alapja a szolidaritás és a felelősségvállalás, ezek nélkül elképzelhetetlen az unió - mondta José Manuel Barroso, az Európai Bizottság leköszönő elnöke csütörtökön az Országházban.

A bizottság leköszönő elnöke átadta Orbán Viktor miniszterelnöknek a brüsszeli testület és Magyarország partnerségi megállapodásának dokumentumait – tájékoztatott az MTI.

Az eseményen José Manuel Barroso kiemelte: az EU sikerrel vette az akadályokat a válságban, ma már kifelé halad a krízisből, ez a szolidaritásnak és a felelősségvállalásnak köszönhető.

Minél jobban kell költeni

Magyarország az egyik legnagyobb kedvezményezettje az európai szolidaritásnak – mondta. Közölte: 2007 és 2013 között több mint 63 ezer fejlesztési projektet támogatott az EU több mint 8200 milliárd forintos támogatásból. 2014 és 2020 között 8 ezer milliárd forinttal többet kap Magyarország, mint amennyit betesz az európai költségvetésbe – mondta, hozzátéve: minél jobban kell elkölteni a forrásokat.

Úgy vélte, sok előnnyel járhatnak az uniós források a magyar gazdaság és az emberek számára is, és 2020-ra sokkal fejlettebbé válhat az ország.

A bizottság elnöke emlékeztetett: valóban rendkívüli megpróbáltatásokkal teli évek voltak az elmúlt évtized évei Európában, 2004-ben kibővült az unió, mindössze tíz év alatt csaknem megduplázták a tagállamok számát. Mindez a válság közepette, az alkotmányos szerződés ratifikációjának elmaradása ellenére sikerült. Nagy kihívásokkal kellett szembenézni, de a bizottság képes volt hozzájárulni ahhoz, hogy Európa egységes és nyitott maradjon, és ahhoz, hogy az unió ma erősebb, jobban felkészült a globalizáció korszakában – vélekedett.

José Manuel Barroso szerint “sok nehézség van még előttünk”, de sikerült bővíteni és konszolidálni az EU-t, ezért büszkék lehetünk az elmúlt évek erőfeszítéseire.

Mint mondta, amikor tíz évvel ezelőtt több ország, köztük Magyarország csatlakozott az EU-hoz, nagy volt a lelkesedés, de aggodalom is volt a tagállamokban. A félelmek közül azonban nagyon kevés igazolódott be, alapvetően siker volt a bővítés – mutatott rá.

Zökkenőmentes volt a párbeszéd

A bizottság elnöke a Magyarország és az EU közötti kapcsolatról beszélve kifejtette: voltak véleménykülönbségek fontos kérdésekben, és nem mindig volt zökkenőmentes a párbeszéd. Viszont a bizottság olyan intézmény, amely a jogállamiság mellett kötelezte el magát, és Európának meg kell védenie a közös jogon alapuló uniót, amelyben minden tagállam egyenlő az európai jog előtt – hangoztatta.

A partnerségi megállapodás a 2014 és 2020 között Magyarországra érkező uniós források felhasználásának keretét jelenti. Az Európai Bizottság és a magyar kormány között létrejött megállapodásról szólva Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt héten az MTI-nek azt mondta: a kabinet és a brüsszeli testület több mint 34 milliárd eurónyi támogatásról állapodott meg, ez a hozzá szükséges önerővel mintegy 12 ezer milliárd forintos fejlesztést jelent a 2014-2020-as időszakban.

Magyarország is az EU

Csütörtök délután a Budapesti Corvinus Egyetem szenátusa és egyetemi doktori tanácsa ünnepi ülésen avatta díszdoktorrá José Manuel Barrosót.

Fontos az integráció erősítése, a tagállamok a válság közepette is mindig “a több Európa” és nem “a kevesebb Európa” mellett döntöttek – hangoztatta Barroso a Corvinus Egyetemen

Az eseményen mondott beszédében José Manuel Barroso kiemelte: az Európai Unió nemcsak gazdasági projekt, közös piac, hanem a békén, a szabadságon és az igazságon alapuló integráció.

“Európa nemcsak Brüsszel vagy Strasbourg (…), hanem Európa mi vagyunk” – fogalmazott, hozzátéve: Magyarország is éppen annyira az EU, mint minden más tagállam. Be kell vonni az embereket, hogy ne gondolják, az EU távol áll tőlük – mondta Barroso.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik