Belföld

Számvevőket küldenének Matolcsyra

Furcsa ellenzéki koalíció állt össze azért, hogy végre sikerüljön elszámoltatni a jegybankot. Rendkívüli ellenőrzést írnának elő az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ).

Az ellenzék határozati javaslata szerint az ÁSZ ellenőrizné a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavalyi és idei gazdálkodását, ingatlanvásárlásait, alapítványi támogatásait, kommunikációs költéseit. Az ügy furcsa koalíciót eredményezett, hiszen az előterjesztést Burány Sándor (MSZP), Szakács László (MSZ), Schmuck Erzsébet (LMP), Szelényi Zsuzsa (független) és Hegedüs Lorántné (Jobbik) jegyzi.        

A számvevőknek január végéig kellene elkészülniük a jelentéssel. Addig, amíg azt az Országgyűlés nem fogadja el, az MNB-nek fel kellene függesztenie minden törvényben nem szereplő tevékenységét. Az indokolás szerint az MNB százmilliárdokat költ olyan célokra, amelyeknek semmi közük alapvető feladataihoz.

A jegybank 200 milliárd forintot adományozott öt alapítványnak, 90 milliárd forintos keretet hagyott jóvá ingatlanvásárlásra és felújításra, amelyből eddig 18 milliárd forintot költött egy irodaház és 415 millió forintot egy vidéki kastély megvásárlására. Az előterjesztők szerint a jegybank alapfeladataihoz nem kapcsolódó célokra kifizetett közpénzek nagysága, és az, hogy а jegybanknál hónapok óta nem működik а tulajdonosi ellenőrzést végző felügyelőbizottság, teszi szükségessé az ÁSZ soron kívüli vizsgálatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik