Belföld

Feltárnák a Várban eltemetett zsinagógát

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség szerint a magyar-zsidó együttélés történelmi bemutatásának központja lehetne.

Szerdán közleményben üdvözölte az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) a zsidó kerekasztal keddi összehívását, a nyitott párbeszéd folytatását az egyes zsidó szervezetek és a kormány között. Mint írták, az EMIH képviseletében Köves Slomó vezető rabbi három konkrét javaslatot fogalmazott meg a kerekasztal-megbeszélésen.

Kezdeményezte, hogy a Budai várban, a Táncsics utca 23-ban található – jelenleg föld által elfedett – zsinagóga kerüljön újrafeltárásra, és illeszkedve a kerület kiemelt történelmi helyzetéhez és turisztikai lehetőségeihez, váljon a Mátyás király korát is bemutató negyed a magyar-zsidó együttélés egyik központi helyszínévé.

Az EMIH szerint a kerekasztalon a nagy várakozással övezett Sorsok Háza-projekt vitája kompromisszumkereső egyeztetéssé finomodott. Köves Slomó a további parttalan viták elkerülésére független értelmiségiekből álló véleményező grémium létrehozását javasolta ebben a kérdésben.

Köves Slomó a beszélgetésen – a holokauszt 70. évfordulója kapcsán – emlékeztetett: az EMIH két legnagyobb adományozója 1 millió dollárral (240 millió forinttal) járulna hozzá egy közös projekthez, melynek javasolt tárgya a holokauszttúlélők ellátására létrejövő idősotthon fejlesztése.

“Az EMIH várja a többi zsidó szervezet és a kormány csatlakozását ehhez, de természetesen nyitott egyéb, a probléma megoldását célzó javaslatok megfontolására is” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik