Belföld

A Fidesz kiáll a civilek elleni rendőri akció mellett

Az Európai Parlament elnökét is felszólították, hogy „tartsa tiszteletben a magyar hatóságok függetlenségét”, miután Martin Schulz aggodalmát fejezte ki a norvég pénzeket kezelő civil szervezeteknél tartott rendőri akció miatt.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti frakciója arra kérte Schulzot, hogy „kerülje el annak látszatát is”, hogy befolyásolni akarná a norvég alapokkal kapcsolatos nyomozást. A képviselőcsoport szerint fontos, hogy „a kormánytól független szervezetek minden belföldi és külföldi befolyástól függetlenül végezhessék munkájukat”. Szerintük a norvég források elosztásában felmerült esetleges visszaélések kivizsgálása, ennek nyomán a norvég alap forrásaihoz való egyenlő hozzáférés minden magyarországi civil szervezet érdeke.

Hétfőn az Ökotárs Alapítványnál és a Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítványnál tartottak házkutatást. A Nemzeti Nyomozóiroda szerint a fellépés nem volt sem demonstratív, sem megfélemlítő. Ennek ellenére még a Miniszterelnökség norvég ügyekkel foglalkozó helyettes államtitkára, Csepreghy Nándor is túlzónak érezte a hétfői eljárást, ami ellen Norvégia is közleményben tiltakozott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik