Belföld

Még durvább lehet a szerdai hidegfront

Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Vas, Csongrád és Békés megye kivételével Magyarország teljes területére citromsárga, elsőfokú figyelmeztetés van érvényben szerdára felhőszakadás és eső miatt.

Felhőszakadás esetén az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat, míg az esőfigyelmeztetéskor 24 óra alatt több mint 20 mm csapadék hullhat. Igaz, hogy ahol az első feltétel teljesült, ott értelemszerűen bekövetkezett a második is, a meteorológiai szolgálat mégis külön jelzi. A figyelmeztetésben említett területek közül egyedül Zala megyében volt olyan, ahol csak eső miatt érkezett figyelmeztetés – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzéséből

Kedd este a Nyugat-Dunántúlon, éjszaka és szerdán napközben az északnyugati tájakat leszámítva elszórtan alakulhat ki zivatar, amelyhez lokálisan felhőszakadás társulhat. A nyugati megyékben sárga figyelmeztetés van érvényben.

Szerdán megérkezik a hidegfront, amely meghatározza időjárásunkat a hét közepén, de akár még a hétvégi időjárásra is kihatással lehet. Az Időkép szerint sok felhő lesz felettünk, országszerte számítani kell esőre, záporokra, zivatarokra, legkésőbb a délkeleti tájakra érkezik meg a csapadék. Nyugaton élénk lehet az északias szél. Hajnalban 13-17 Celsius fokot mérhetünk, napközben keleten, délkeleten és délen 24-27 fok köré, máshol 16-23 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtökön és pénteken is sokfelé várható eső, zápor, zivatar. Országos átlagban sok csapadék hull majd le ismét, nagyobb területen is több mint egy havi csapadékmennyiség várható, számítani kell majd egyes patakok, folyók megáradására.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik