Belföld

Hivatalos: esőben nem szállnak Gripenek

Augusztus 20-án nem kedvezett az időjárás a vadászgépek áthúzásának.

Ezt felelte Hende Csaba a szocialista Demeter Mártának, aki arról érdeklődött, hogy a Honvédelmi Minisztérium szerint „a tisztavatás nincs olyan jeles esemény, mint egy focistadion átadása?”. Dehogynem – felelhette volna a tárcavezető, ám ő az időjárást tette felelőssé.

„Mint azt a jelenlévő és a képernyők előtt ülő érdeklődők is tapasztalhatták, az augusztus 20-ai tisztavatás lebonyolítását az időjárási körülmények nehezítették. A Gripenek repülése, természetesen, tervbe volt véve, azonban a rendezvény szervezői végül elvetették a vadászrepülők áthúzását”.

Mint korábban megírtuk, augusztus 20-ra a heves zivatarok és a felhőszakadás veszélye miatt előzetesen tizennégy megyére és a fővárosra adott ki elsőfokú figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat. Hende Csaba érvelése annyiban azonban mindenképpen meglepő, hogy a tisztavatás idején az államfő noha beszédét már esernyő alatt mondta, kezdetben hajadonfőtt állt a Kossuth téren.  

A nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke levélben fordult a honvédelmi miniszterhez. Molnár Zsolt arra kéri Hende Csabát, hogy tájékoztassa a parlamenti testülete a Gripen vadászrepülőgépek augusztus 9-10-ei kiképző-, gyakorlórepüléseivel kapcsolatos minősített és nem nyilvános adatokról.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik